Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2015 kl. 10

Dato: 11.11.2015

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Anette Trettebergstuen (A) [12:45:54]: «Regjeringens tynne likestillingsmelding er blitt slaktet for mangel på tiltak av arbeidsgiversiden, arbeidstakersiden, likestillingsforskere, media og alle politiske partier med unntak av Høyre og Fremskrittspartiet selv. Den har ingen tiltak som vil bringe likestillingen i Norge framover, er den unisone kritikken. Samtidig fører regjeringen en politikk som i to år har styrt likestillingen i revers.

Hvilke resultater forventer statsråden at likestillingsmeldingen vil gi for likestillingsutviklingen?»

Statsråd Solveig Horne [12:46:30]: Vi har blitt kritisert for at det er for tynt, at det er for lite rom. Vi har hatt pressekonferanse, så det er ingenting som overrasker meg, men likevel har jeg lyst å minne representanten Trettebergstuen om at Hege Skjeie var like kritisk til den forrige regjeringens likestillingsmelding og mente at den var ganske tafatt og ganske svak, og at det var mangel på vilje til å etablere makt bak likestillingspolitikken.

Norge har kommet langt når det gjelder likestilling. Men til tross for flere tiår med satsinger innenfor likestillingspolitikken har vi fremdeles utfordringer. Kvinner og menn har i dag like rettigheter, men vi må sørge for at de også opplever at de har like muligheter.

Likestillingsmeldingen legger derfor grunnlaget for et langsiktig og målrettet arbeid innenfor fem områder der det fremdeles er tydelige utfordringer for likestillingen: vold og overgrep, oppvekst og utdanning, arbeidsliv, helse, næringsliv og entreprenørskap. I tillegg har likestillingsmeldingen et gjennomgående manns- og innvandrerperspektiv, og jeg registrerer at det ikke er uenighet om at det er utfordringer på de fem viktige samfunnsområdene som regjeringen har valgt løfte fram.

Regjeringen har i tillegg til likestillingsmeldingen sendt på høring forslag til ny likestillings- og diskrimineringslov, og vi utreder nå også pådriver- og håndhevingsapparatet.

Regjeringen har lagt fram en stortingsmelding om likestillingspolitikken, ikke en budsjettproposisjon. Jeg er likevel glad for at det ligger inne 10 mill. kr til nye satsingsforslag for 2016. Noen av tiltakene er allerede satt i gang, og andre vil bli satt i verk i årene som kommer. Her ligger det flere gode tiltak innenfor de fem prioriterte områdene, og de må selvfølgelig følges opp i årene som kommer.

Likestillingsmeldingen handler om både kvinner og menn, også om dem som har minoritetsbakgrunn. Det å ha mulighet til å ta utdanning og forsørge seg selv, frihet fra vold og uønsket sosial kontroll er grunnleggende for likestilling. Likestilling kan ikke vedtas av det offentlige alene, men må også skapes rundt om på arbeidsplassene, der folk bor, og i samarbeid med frivillig sektor. Kvinner og menn med innvandrerbakgrunn er eksempler på viktige grupper vi er nødt til å nå ut til i det videre arbeidet med likestilling i Norge i årene framover.

I regjeringens likestillingsmelding har vi valgt å arbeide målrettet med fem områder der vi mener det finnes utfordringer. Ved å intensivere arbeidet på de områdene som vi i dag har likestillingsutfordringer på, mener jeg vi er på god vei til å gi både kvinner og menn, jenter og gutter, like muligheter. Jeg håper opposisjonen generelt og Trettebergstuen spesielt kan være enig med regjeringen i at dette er fem viktige områder som trenger å løftes opp, sett i et likestillingsperspektiv.

Jeg ser fram til debatten om likestillingsmeldingen om en seks måneders tid her i Stortinget.

Anette Trettebergstuen (A) [12:49:30]: Likestilling kommer definitivt ikke av seg selv. Likestilling kommer heller ikke av at statsråder begrenser seg til å løfte fram viktige områder, peke på utfordringer eller heie fram kvinner. En må tydeligvis være likestillingsminister fra Fremskrittspartiet for å tro på at denne meldingen vil ha effekt på likestillingsutviklingen i Norge. Ingen andre mener at den har det. Den har en oppramsing av gode intensjoner, statsråden peker på fem viktige områder, og jeg deler analysen knyttet til de fem viktige områdene, men da er det for meg komplett umulig å forstå hvorfor ikke regjeringen samtidig innfører tiltak som vil gjøre noe med det.

Kan statsråden peke på ett konkret tiltak i denne meldingen som vil gjøre noe med strukturene, som vil føre til økt kjønnslikestilling, altså likere muligheter for kvinner og menn?

Statsråd Solveig Horne [12:50:20]: Det er akkurat det som er forskjellen på denne regjeringen og de rød-grønne. Vi har en politikk på likestillingsfeltet som støtter og som styrker initiativ som vi vet virker. Vi har ikke tro på flere strukturer, lover og kvoter som ender med tvang, at det er det som drar likestillingspolitikken videre. Derfor er jeg glad for at vi er med og løfter de fem områdene hvor det er likestillingsutfordringer i dag, og at vi så klart og tydelig også viser hvilke områder denne regjeringen ønsker å satse på.

Så er altså ikke denne likestillingsmeldingen en budsjettproposisjon. Det er en stortingsmelding, som må følges opp i de ordinære budsjettene, men det ligger altså 10 millioner friske midler inne til konkrete tiltak både på voldsfeltet, på næringsfeltet og på kunnskapsfeltet som vil være med og styrke likestillingen framover. Men vi er ikke ferdig med likestillingsmeldingen. Dette er et arbeid som foregår i alle de departementene som har ansvar for de feltene som har utfordringer i dag.

Anette Trettebergstuen (A) [12:51:24]: Da er det for meg et under at ingen av disse departementene, ei heller likestillingsministeren, i løpet av de to årene man har jobbet med meldingen, har klart å komme fram til ett eneste konkret tiltak som vil øke likestillingen i Norge. Meldingen inneholder ingen slike tiltak. Derimot har vi sett at regjeringen har ført sin reelle likestillingspolitikk hver eneste dag i to år. Den består av kutt i pappaperm, økt kontantstøtte, dyrere barnehager, ny arbeidsmiljølov, reservasjonsrett – kutt i det som virker, og som fører til økt likestilling.

I dette statsbudsjettet kutter også likestillingsministeren og regjeringen i budsjettene til Likestillingsombudet, til likestillings-NGO-ene og til likestillingssentrene, de som hver eneste dag er der ute og gjør likestillingsarbeidet, som fører antidiskrimineringskampen der folk bor, der de jobber. Hvilke oppgaver på antidiskrimineringsfeltet og i likestillingspådriverarbeidet mener statsråden at ombudet og likestillingssentrene skal konsentrere seg mindre om i årene som kommer, som følge av budsjettkuttene?

Statsråd Solveig Horne [12:52:32]: Denne regjeringen bygger på de strukturer vi har i dag, men likestilling alene bygges ikke videre på nye strukturer, og vi klarer ikke å dra likestillingen videre alene med hva staten skal vedta av lover og strukturer. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå har klart å fokusere på de områdene som vi mener er viktige. Det er på voldsfeltet, på utdanningsfeltet, på arbeidsfeltet og på næringsfeltet, og derfor er jeg veldig glad for at det er konkrete tiltak der.

Så tar representanten Trettebergstuen fram at Likestillingsombudet har fått et kutt i neste års budsjett. Ja, politikk handler om prioritering, og Likestillingsombudet har nå et budsjett på ca. 53 mill. kr, og de har over 60 ansatte som jeg mener kommer til å klare å gjøre et godt likestillingsarbeid. I tillegg har vi klart å styrke Likestillingsnemnda, slik at vi får et godt håndhevingsapparat for de sakene som trenger det.