Stortinget - Møte torsdag den 18. juni 2015 kl. 10

Dato: 18.06.2015

Dokument: (Innst. 393 S (2014–2015), jf. Prop. 134 S (2014–2015))

Sak nr. 14 [21:41:00]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om utbygging og finansiering av Bypakke Grenland fase 1 i Telemark

Talarar

Votering i sak nr. 14

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlem av regjeringen. Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen innenfor den fordelte taletid, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Nils Aage Jegstad (H) [21:41:55]: (ordfører for saken): Jeg vil takke komiteen for et godt samarbeid og for støtte i utarbeidelsen av merknadene i saken.

Forslaget som legges fram, er forankret i en konseptvalgutredning med ekstern kvalitetssikring, der det er lagt til grunn at videre utvikling av transportsystemet skal ta utgangspunkt i en trinnvis utbygging.

I fase 1 prioriteres en optimalisering av dagens transportsystem med utbygging av rv. 36 Skyggestein–Skjelbredstrand og fv. 32 Gimleveien–Augestadveien. I tillegg inngår næringstransporttiltak, gang- og sykkelveiutbygging og kollektivtrafikk-, bymiljø- og trafikksikkerhetstiltak. Målet for Bypakke Grenland fase 1 er at veksten i persontransporten skal tas med kollektivtransport, sykkel og gange, samt at forholdene for næringslivets transporter skal forbedres.

Det er lokalpolitisk tilslutning til et opplegg for delvis bompengefinansiert utbygging av Bypakke Grenland fase 1. I tillegg kommer statlige, fylkeskommunale og kommunale midler. Samlet økonomisk ramme for Bypakke Grenland fase 1 er på om lag 2,7 mrd. 2015-kroner. Bypakke Grenland og prosjektet rv. 36 Skyggestein–Skjelbredstrand er omtalt i Nasjonal transportplan 2014–2023.

Bypakke Grenland fase 1 innebærer en vesentlig satsing på utvikling av kollektivtilbudet. I opplegget som ble lagt fram for lokalpolitisk behandling, er det lagt til grunn 310 mill. kr til kollektivtrafikktiltak og 310 mill. kr til drift av kollektivtransport på 2013-prisnivå.

Samferdselsdepartementet har inngått en avtale mellom staten, Telemark fylkeskommune og Porsgrunn, Skien og Siljan kommuner om 215 mill. kr i belønningsmidler for bedre kollektivtransport og redusert bilbruk i perioden 2013–2016.

Med unntak av Bamble kommune er det lokal enighet om Bypakke Grenland. Bamble kommune har ikke sluttet seg til det foreslåtte bompengeopplegget for Bypakke Grenland fase 1. Under et besøk Høyres fraksjon hadde i Telemark 18. mai ble det påpekt at rv. 36 Skyggestein–Skjelbredstrand ikke var en naturlig del av bypakken. I det framlagte forslaget har departementet foreslått å ta denne strekningen ut av pakken og finansiere den med statlige midler. Det er en god løsning. Det er verdt å merke seg at det lokalt er foreslått at deler av bompengeinntektene skal kunne brukes til drift av kollektivtrafikken. Det ble åpnet for det i forbindelse med Oslopakke 3. Departementet venter med å ta stilling til dette.

Bypakke Grenland fase 1 er forankret i KVU/KS1 for Grenland, og prosjektet rv. 36 Skyggestein–Skjelbredstrand er prioritert i Nasjonal transportplan 2014–2023. Samferdselsdepartementet mener de økonomiske forutsetningene som er lagt til grunn for pakken, er realistiske og anbefaler i hovedsak det lokale forslaget til utbygging og finansiering. Det er en god løsning. Departementet vil komme tilbake til ønsket om å benytte bompenger til drift av kollektivtransporten.

Magne Rommetveit (A) [21:45:26]: Det er ei glede for meg og for Arbeidarpartiet at me no får ferdigbehandla Bypakke Grenland fase 1 i Telemark på Stortingets nest siste dag i denne sesjonen. Det inneber at eit lenge etterlengta arbeid no kan setjast i gang.

Det har vore stort lokalt engasjement i Grenland for å ta grep på samferdselsområdet som kan gjera regionen meir konkurransedyktig og auka attraktiviteten til ein region som også er i vekst.

Det er brei lokalpolitisk tilslutning både til sjølve bypakka og til opplegget med delvis bompengefinansiering. På finansieringssida kjem i tillegg statlege, fylkeskommunale og kommunale midlar.

Transportmålet for Bypakke Grenland fase 1 er todelt ved at veksten i persontransporten skal dekkjast ved kollektivtransport, sykkel og gange, og at forholda for næringslivets transportbehov skal verta betre.

Forslaget som no er lagt fram, er forankra i ei konseptvalutgreiing med ekstern kvalitetssikring, der det er lagt til grunn at vidare utvikling av transportsystemet skal ta utgangspunkt i ei trinnvis utbygging. I denne fase 1 prioriterer ein på vegsida optimalisering av dagens transportsystem med utbygging av rv. 36 Skyggestein–Skjelbredstrand og fv. 32 Gimleveien–Augestadveien.

I tillegg inngår næringstransporttiltak, gang- og sykkelvegbygging og kollektivtrafikk-, bymiljø- og trafikksikringstiltak. Det er venta at ei rekkje av desse tiltaka i Bypakke Grenland fase 1 vil ha ein gunstig effekt for regionen. Tiltaka vil bidra sterkt til utvikling av eit samanhengande gang- og sykkelnett, jf. debatten me hadde her litt tidlegare, om sykkel. Det vil verta mykje betre framkomst for kollektivtransporten. To større vegprosjekt vil verta gjennomførte. Tiltak i Vestkorridoren vil vera viktig for at næringslivet får betre framkomst i bybandet. Samla sett vil tiltaka ha gunstig effekt på fleire målområde.

Det er ein samla transport- og kommunikasjonskomité som står bak innstillinga, og i fellesmerknadene er komiteen oppteken av at bompengeinnkrevjinga må vera effektiv, og at kostnadene knytte til innkrevjing og finansiering må vera så låge som mogleg.

Vidare peiker komiteen på at lågare kostnader vil kunne koma bilistane til gode gjennom lågare bomtakstar eller kortare innkrevjingsperiode. Dette er formuleringar som me frå Arbeidarpartiet også sluttar oss til, men eg beklagar at regjeringspartia, Kristeleg Folkeparti og Venstre ikkje har slutta seg til tilleggsmerknaden om at eventuelt lågare kostnader også bør kunna nyttast til å få meir veg ut av prosjektet dersom lokale myndigheiter ønskjer dette.

Det skjer ofte mykje i løpet av eit slikt prosjekt, både når det gjeld tekniske løysingar, og på kostnadssida. Derfor synest me at opninga må vera der, også for å kunne få meir veg og trafikksikring ut av prosjektet dersom lokale myndigheiter ønskjer dette.

Men for all del – dette er ein gledeleg dag, ikkje først og fremst fordi Stortingets transport- og kommunikasjonskomité står samla i ei sak, men heller fordi Grenland med dette får startskotet til ei etterlengta og framtidsretta opprusting av transportsystemet, som vil sikra at Grenland også i framtida vert ein attraktiv region.

Geir Pollestad (Sp) [21:49:27]: Senterpartiet er i likhet med de to forrige talerne glad for at denne saken nå kommer til vedtak. Jeg ønsker likevel å kommentere to forhold. Det ene er knyttet til garantiansvaret, og det andre er knyttet til finansieringen.

Dette er ett av åtte store bompengeprosjekter som statsråden fra Fremskrittspartiet har lagt fram i løpet av det siste året. Bypakke Grenland innebærer 2 mrd. kr i bompenger.

I Aftenposten 23. mai 2013 sa nåværende samferdselsminister, Ketil Solvik-Olsen:

«Omfanget av bompenger vil bli liten med Frp i regjering.»

I løpet av 2014 er det satt to norgesrekorder i bompenger – én uoffisiell norgesrekord. Jeg våger å hevde at 2014 var det året det ble snakket – snakket – mest om kutt i bompenger. Det betyr svært lite for bilistene. Men det er også en offisiell norgesrekord – en offisiell norgesrekord i bompenger. Av svar på skriftlig spørsmål nr. 1 081 framgår det at en i 2014 krevde inn 8,5 mrd. kr i bompenger fra norske bilister. Det er på tide å slå fast at Fremskrittspartiet har blitt bompengepartiet.

Den 12. september 2014 lovte statsråden på bloggen sin at det skulle komme «en statlig garanti». Det synes Senterpartiet er en ganske god idé, for vi synes det er feil at fylkeskommuner og kommuner må stille store garantibeløp for utbygging av samferdsel. I denne saken stiller Telemark fylkeskommune en garanti på 800 mill. kr. Men i Meld. St. 25 for 2014–2015, På rett vei, som ble behandlet her i Stortinget tidligere, står det ingenting om statlige garantier, og det legges ikke opp til det. Det er underlig. Jeg forstår at en før et valg gir løfter som en ikke greier å holde, men Fremskrittspartiet har altså ikke greid å stoppe med løftene, selv om valget er over. Og det er ganske stor forskjell på å skrive noe på en blogg og å sørge for at det blir gjeldende politikk. Det er vedtatt politikk som betyr noe, ikke store ord i det offentlige rom.

Med disse merknadene vil jeg igjen si at dette er en god dag for Grenland, dette er en god dag for Telemark. Det er viktig å satse på kollektivtrafikk, det er viktig å legge til rette for bilen, og det er viktig å legge til rette for et totalt transportsystem, til beste for regionen.

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) [21:52:51]: SV støtter forslaget som er framlagt. Jeg tror det er en bra dag for Grenland. Nå ser jeg på grenlandsrepresentantene, som viser tommelen opp her. Men jeg har to merknader og en utfordring til statsråden.

Det ene er at i denne pakken ligger det inne en bilbegrensning. Det er vesentlig hvis vi skal nå målet som Stortinget har vedtatt om at all vekst i persontrafikken i de største byområdene – Grenlandsområdet er ett av dem – skal komme gjennom kollektiv, sykkel og gange. Derfor er det bra at det ligger inne som en betingelse på belønningsordningen, men jeg stusser når driftsmidler til kollektiv er noe som ikke imøtekommes i avtalen her, men er noe departementet senere skal ta stilling til. Det hadde vært veldig bra å få en nærmere utgreiing om hvorfor ikke statsråden allerede ved framleggelsen av saken for Stortinget vil gå inn for å si at dette er viktig og riktig å gjøre. Jeg vil fra min side si at jeg mener at en av de tingene som har gjort Oslopakken og den satsingen vi har hatt i Oslo, til en suksess, er at vi har kunnet si: Ja, det er faktisk sånn at innbyggerne som velger å reise kollektivt, får et bedre tilbud gjennom satsingen som her ligger. Det er med på å gi gode gulrøtter for å få folk til å gå fra å kjøre bil til å velge kollektivt istedenfor. Det er en av de tingene som opprinnelig ga en nedgang i trafikken gjennom bompengesnittet, som Jegstad var innom i en tidligere debatt, men som vi nå dessverre ser ikke er kraftfullt nok, fordi det er lite grann på vei oppover igjen, fra den store nedgangen som vi hadde. Jeg mener å huske at det var 8 pst. ned i begynnelsen, og at det gikk opp igjen nå, og Jegstad nevnte tallet 7 pst. Det sa jeg at vi får ta en diskusjon på i Osloregionen. Men poenget mitt er bare å understreke at kollektivsatsing og det å ha inne driftsmidler til kollektiv faktisk er avgjørende for å lykkes hvis man skal ha bilbegrensning inne som et virkemiddel, og det skal vi ha. Det vil befolkningen i Grenland, det vil politikerne i Grenland, og det sier vi her på Stortinget ja til, og da må det følges opp.

Fra min side vil jeg bare si at vi synes det er riktig å bruke penger på drift av kollektivtransport. Vi vil samtidig understreke at det er viktig å se på det vi har fått belyst i media på nytt i dag, nemlig at redusert parkering i byene er et effektivt tiltak for å få flere mennesker til å velge kollektivt, og det er også et effektivt tiltak for å frigjøre plass til sykkel og på den måten slå to fluer i én smekk.

En siste kommentar helt til slutt: Jeg merker meg at regjeringen inviterer oss og Stortinget med på å gjøre vedtak om å redusere beregningsrenten dersom lokalpolitikerne ønsker det. På den måten får man en lavere takst gjennom bompengene, men man betaler som bilist mer penger samlet sett, fordi man bruker lengre tid på å nedbetale beløpet. Dette er en gammel debatt som vi har hatt tidligere, men det er likevel nødvendig bare å minne om at man ved å gjøre det på den måten som samferdselsministeren inviterer til, og som Stortinget i dag vedtar, blir det mer bompenger å betale for bilistene, ikke mindre, som det kan virke som når man kjører gjennom bomstasjonen.

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [21:56:52]: For regjeringen er det viktig å få bygd bedre veier, å skape bedre bymiljø i byene og å legge til rette for bedre kollektivtrafikk og for at det skal være lettere å bruke føttene eller sykkelen i folks daglige reise. Bypakke Grenland er et virkemiddel for å oppnå mange av disse tingene. Det er vedtatt lokalpolitisk av Telemark fylkesting og av kommunene i Porsgrunn, Skien og Siljan. Bamble har valgt å stå utenfor. Målsettingen er å gjøre Grenlandsområdet mer attraktivt, både for dem som bor der, og for næringslivet, og skape bedre framkommelighet, bedre lokalmiljø, økt trafikksikkerhet og rett og slett en bedre hverdag for dem som ferdes og bor i området.

Jeg er stolt over det arbeidet som har blitt gjort. Det viser et godt kompromiss mellom regjeringspartiene, der vi får på plass mye vei, men vi gjør det med mindre bompenger enn det som var lagt til grunn. I opplegget som var utarbeidet opprinnelig, var det lagt til grunn 16 bomstasjoner. Nå blir det 13. Én av veiene som hovedsakelig var planlagt bompengefinansiert, får nå et statlig ekstrabidrag på 310 mill. kr, og det gjør at en fullfinansierer det statlig. Pakken har en økonomisk ramme på 2 670 mill. kr i 2015-kroner. Over 1 mrd. kr går til rv. 36 og rv. 32, og så er det en del midler til næringstransport, kollektivtransport, gang- og sykkelvei, bymiljø, trafikksikkerhet og drift av kollektivtransport i resten.

KS2-konsulenten har framhevet at det økonomiske opplegget framstår som svært robust, og at en sannsynligvis vil ha mindre trafikkavvisning og dermed høyere inntekt enn det som ble lagt til grunn i planleggingen av pakken. Det betyr at en sannsynligvis vil kunne betale ned denne gjelden raskere enn en har lagt til grunn. Da kan en også fjerne bompengene tilsvarende raskere.

Det er viktig at prosjektene har en porteføljestyring der mål- og resultatstyring er en viktig del. Det innebærer at prosjekt og tiltak prioriteres på bakgrunn av kriteriene mål, resultat, samfunnsøkonomi, planstatus, disponible midler, kapasitet til planlegging og gjennomføring. Omfanget av utbyggingen må være tilpasset den økonomiske rammen. Dette er et prosjekt som gjør at en får på plass bedre samferdselsløsninger i byområdet.

Det vil være en diskusjon om bompenger. Jeg konstaterer at noen av dem som selv aldri har løftet en finger for å redusere bompengene, er misfornøyde fordi Fremskrittspartiet ikke har fått fjernet mer bompenger. Da er alle velkomne til å stemme for å øke de statlige andelene ytterligere. Jeg har ikke registrert noen sånne forslag. Det som jeg derimot registrerte, var at Senterpartiet var imot at vi skulle øke statlige bidrag til bomprosjekt for å redusere takster da vi behandlet bompengereformen på mandag. Da framstår det som en smule hult og litt overfladisk populistisk når man i denne debatten påpeker at bompengene ikke blir redusert tilstrekkelig. Men dagens regjering gjør en forskjell: Det bygges mer vei enn det som var planlagt av forrige regjering, det er lavere bompengeandel enn det som det var lagt opp til, og det er jeg veldig fornøyd med. Så er det opp til velgerne å avgjøre om de vil ha enda mer av det ved neste valg, eller om de er fornøyde med utviklingen.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Terje Aasland (A) [22:00:43]: La meg aller først starte med å takke komiteen for rask behandling, for det er en viktig dag for Telemark og for Grenland. Dette er prosjekter som lenge har vært omdiskutert. Jeg slutter meg 100 pst. til departementets vurdering av prosjektet, som på alle punkter framhever kvaliteten i det når det gjelder bymiljø, nærmiljø, trafikksikring osv. En får utbedret to riksveier som er særdeles uhensiktsmessige sånn som de framstår i dag. Når en utbedrer planovergangen på fv. 32 og krysset der, fjernes kanskje Norges verste kryss, og det må være bra.

Jeg skal ikke si jeg er misfornøyd med Fremskrittspartiet, jeg er kjempegodt fornøyd med Fremskrittspartiet, og nå burde statsråden høre etter: Jeg synes det er godt gjort at et parti som har bygd opp hele sin valgkampstrategi fram mot 2013 på å være imot bompenger, nå går inn og er for det og legger fram det ene prosjektet etter det andre med bompengefinansiering. Det synes jeg er bra og realistisk.

Det som ikke er fullt så bra, er at Fremskrittspartiet lokalt fremdeles er veldig opptatt av å være imot bompenger, selv om Fremskrittspartiet i regjering nå er veldig for det. Det synes jeg er litt synd og viser manglende konsistens, at en fortsatt driver den type retorikk.

I sum er dette et bra prosjekt. Det er et viktig prosjekt, hvor en bygger opp under gang- og sykkelvei og får løst flaskehalser som direkte har negative konsekvenser, ikke minst for næringstrafikken i området. Det er bra at det blir litt mindre bompenger og litt mer statlig finansering. Hvorvidt det er bra med 16 eller 13 innkrevingspunkter, synes jeg ikke har så veldig stor relevans. I realiteten betyr en reduksjon fra 16 til 13 at noen færre må betale noe mer, men jeg aksepterer det fordi dette er et viktig prosjekt for Grenland, og det er en god dag når det er gjennomført.

Solveig Sundbø Abrahamsen (H) [22:03:20]: Dette er ein gledeleg dag for mange innbyggjarar og for næringslivet i Telemark. I over 20 år er det blitt arbeidd med planar for å løyse trafikale problem i og rundt byane Skien og Porsgrunn og innfartsvegane inn til byane. Det er ikkje kvardagskost at ein statssekretær frå Framstegspartiet får blomar og takk frå Arbeidarpartiet og Senterpartiet, men det skjedde då dåverande statssekretær Hoksrud heldt pressekonferanse i Skien 29. mai om bypakka.

Lilleelvkrysset er berykta, og mange meiner det er Nord-Europas vanskelegaste kryss, òg kalla for «infarktet». Krysset inkluderer bl.a. ein jernbaneovergang som endeleg får ei ny løysing ved at delar av traseen blir lagde under bakken i ein miljøtunnel. I 50 år har Porsgrunn venta på eit betre trafikksystem. Dette er eit prosjekt der kommunane Skien, Porsgrunn og Siljan saman med fylkeskommune og stat, og ikkje minst bilistane, tek eit krafttak for betre veg og kollektivløysingar i Grenland.

Eg registrerer at ikkje alle samtykkjer til finansiering av Bypakke Grenland med bompengar. Det er òg eit ønske at ein gjennom desse samferdselstiltaka kan styrkje Grenland som ein attraktiv og konkurransedyktig region. Grenland skal bli ein betre stad å bu og arbeide i.

Ei strekning som har vore omdiskutert, er Skyggestein–Skjelbredstrand. Strekninga ligg utanfor bykjerna, og mange meiner ho ikkje burde vore finansiert med bompengar. Difor er det ekstra gledeleg at staten no går inn og finansierer denne strekninga i bypakka som er svært viktig for næringslivet. Det fekk fraksjonen frå Høgre i komiteen oppleve med eigne auge ved besøk i Skien 18. mai. Då opplevde me tungtrafikk og gods med store utfordringar i den svingete og bratte vegen inn til Skien by. Det er òg gledeleg at ein reduserer pakka med tre færre bomstasjonar enn det som låg i det opphavlege prosjektet.

Det er varsla av fleire lokalpolitikarar i Grenland at sjampanjekorkane skal sprettast i kveld. Dei aller fleste er svært godt fornøgde med arbeidet til regjeringa og innstillinga til komiteen. Eg vil nytte høvet til å takke komiteen for eit godt arbeid med Bypakke Grenland fase 1.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 14.

Votering i sak nr. 14

Komiteen hadde innstilt:
  • 1. Stortinget samtykker i at bompengeselskapet får tillatelse til å ta opp lån og kreve inn bompenger til delvis bompengefinansiering av Bypakke Grenland fase 1 i Telemark. Vilkårene framgår i Prop. 134 S (2014–2015) og Innst. 393 S (2014–2015).

  • 2. Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsette nærmere regler for finansieringsordningen.

  • 3. Samferdselsdepartementet får fullmakt til å fastsette takster basert på lavere beregningsteknisk rente, gitt lokalpolitisk tilslutning og i tråd med føringene i Prop. 134 S (2014–2015) og Innst. 393 S (2014–2015).

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.