Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte tirsdag den 14. april 2015 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokument: 

Sak nr. 4 [10:52:08]

Innstilling frå utenriks- og forsvarskomiteen om eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2013, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid

Talarar

Votering i sak nr. 4

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt seks forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Knut Arild Hareide på vegne av Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 3, fra Trine Skei Grande på vegne av Venstre

  • forslag nr. 4, fra Bård Vegar Solhjell på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 5 og 6, fra Rasmus Hansson på vegne av Miljøpartiet De Grønne

Det voteres først over forslagene nr. 5 og 6, fra Miljøpartiet De Grønne. Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at det i forbindelse med fremtidige stortingsmeldinger om eksport av forsvarsmateriell offentliggjøres en oversikt der avslåtte lisenssøknader listes opp med konkret henvisning til hvilke kriterier som er anvendt som begrunnelse for avslaget.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen avslå søknader om eksportlisens for leveranser Kongsberg-gruppen er forpliktet til å levere gjennom kontrakten for eksport av luftvernsystemet Namsas til Oman. Videre ber Stortinget regjeringen bruke sin styringsrett i selskapet til å sikre at selskapet fratrer kontrakten og forhindre inngåelse av nye tilsvarende kontrakter med tilsvarende mottakere.»

Votering:Forslagene fra Miljøpartiet De Grønne ble med 98 stemmer mot 1 stemme ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.49.23)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 4, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge til grunn i eierskapsutøvelsen at norskeide våpeneksporterende selskap skal følge norsk politikk for våpeneksport, også når de er lokalisert i andre land.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 94 mot 5 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.49.49)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 3, fra Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for et etikkråd for norsk våpeneksport som systematisk gir råd til Utenriksdepartementet og som har som mandat å identifisere og påpeke eventuelle motsigelser av eksport til spesifikke regimer, ved endring av eksportpraksis til et mottakerland eller ved endring av politisk situasjon i mottakerlandet.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Venstre ble med 93 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.50.11)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1 og 2, fra Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen stramme inn regelverket for eksport av forsvarsmateriell ved at Norge ikke vil tillate salg av strategiske varer (som inkluderer A- og B-materiell og flerbruksvarer) til land hvor myndighetene begår alvorlige brudd på menneskerettighetene.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede en ordning med et parlamentarisk eksportkontrollråd for eksport av norsk forsvarsmateriell. I en slik utredning er det naturlig å se nærmere på erfaringene fra Sverige, England, Belgia og andre land med ordninger for økt parlamentarisk innsyn.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslagene.

Votering:Forslagene fra Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti ble med 89 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.50.37)Komiteen hadde innstilt:

Meld. St. 8 (2014–2015) – om eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2013, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.