Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte mandag den 16. mars 2009 kl. 12

Dato:
President: Carl I. Hagen

Dokument: 

Sak nr. 8 [14:11:14]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Vigdis Giltun, Jan-Henrik Fredriksen og Kari Kjønaas Kjos om fri etableringsrett og fjerning av ordningen med avtalehjemler for fysioterapeuter

Talarar

Votering i sak nr. 8

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten er det satt frem tre forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Inge Lønning på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 2, fra Vigdis Giltun på vegne av Fremskrittspartiet

    forslag nr. 3, fra Laila Dåvøy på vegne av Kristelig Folkeparti

Forslagene nr. 1 og 2 er inntatt i innstillingen på side 3, mens forslag nr. 3 er omdelt på representantenes plasser i salen.

Forslag nr. 3 er under debatten omgjort til et oversendelsesforslag og lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen om senest i løpet av 2009 å vurdere virkningene av den omlagte finansieringsordningen for fysioterapeuter, både hva gjelder fysioterapeuter og pasienter»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Det voteres over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for å bedre tilgangen på fysioterapibehandling og gi pasientene større valgfrihet, ved at ordningen med avtalehjemler for fysioterapeuter fjernes og erstattes med en ordning hvor alle fysioterapeuter får muligheten til å behandle pasienter med rett til refusjon etter henvisning fra lege eller annet helsepersonell med henvisningsrett. Den nye ordningen skal ikke medføre økt egenbetaling fra pasientene.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 22 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.16.50)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremlegge forslag til ordninger som erstatter dagens krav om avtaler med kommuner som vilkår for at privatpraktiserende fysioterapeuter kan tilby offentlig finansierte helsetjenester. Ordningen må sikre raskere tilgang til nødvendige fysioterapitjenester, samt god prioritering og ressursbruk.»

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de støtter forslaget subsidiært.

Votering:Forslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 55 mot 45 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.17.14)Se alternativ votering neste side, voteringsutskrift kl. 19.19.37.

Presidenten: Inge Lønning har bedt om ordet til stemmeforklaring.

Inge Lønning (H) [19:18:02]: Jeg vil nesten anmode presidenten om å vurdere hvorvidt det ikke hadde vært mer korrekt å stemme alternativt mellom innstillingen og forslag nr. 1, som vi nettopp voterte over. For det dreier seg jo vitterlig om et alternativ.

Presidenten: Presidenten har intet imot å ta voteringen en gang til, hvis det er ønske om det. Er det noen som vil motsette seg at vi tar voteringen en gang til og voterer alternativt mellom innstillingen og forslag nr. 1? – Det er det ikke. Da gjør vi det.

Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 8:10 (2008–2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Vigdis Giltun, Jan-Henrik Fredriksen og Karin Kjønaas Kjos om fri etableringsrett og fjerning av ordningen med avtalehjemler for fysioterapeuter – bifalles ikke.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble innstillingen bifalt med 53 mot 47 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.19.37)

Presidenten: I sakene nr. 9 og 10 foreligger det ikke noe voteringstema.