Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 18. juni 2008 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland

Dokument: 

Sak nr. 1

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Kommuneproposisjonen 2009

Talarar

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram 14 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1, 2 og 5, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 3, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslagene nr. 4 og 6-8, fra Bent Høie på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 9, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 10 og 11, fra Bent Høie på vegne av Høyre og Venstre

  • forslagene nr. 12 og 13, fra Bent Høie på vegne av Høyre

  • forslag nr. 14, fra Leif Helge Kongshaug på vegne av Venstre

Forslag nr. 14, fra Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å gi kommunene rett til å velge å få all finansiering fra staten som frie midler, uten øremerking.»

Votering:Forslaget fra Venstre ble med 95 mot 7 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 17.17.34)

Presidenten: Forslagene nr. 12 og 13, fra Høyre, tas opp til votering.

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2009 legge til grunn at den symmetriske inntekstutjevningen holdes på 55 pst. slik som i dag.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til grunn oppdaterte befolkningstall for beregningen av innbyggertilskudd og utgiftsutjevning for kommunene.»

Votering:Forslagene fra Høyre ble med 90 mot 12 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 17.17.51)

Presidenten: Forslagene nr. 10 og 11, fra Høyre og Venstre, tas opp til votering.

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre nødvendig lokal forankring mellom finansieringsgrunnlag, næringsutvikling og tjenesteproduksjon i kommunesektoren. I statsbudsjettet for 2009 må derfor skatteinntektene som andel av samlede inntekter ligge på om lag 50 pst. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til kommunalt skattøre som ivaretar denne målsettingen.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen, i arbeidet med å innføre nye kostnadsnøkler i 2011, om å avvikle Nord- Norge- og regionaltilskuddet (småkommunetilskuddet) og innføre et distriktstilskudd som foreslått av flertallet i Sørheim-utvalget (med gradert kompensasjon og høyest sats i Finnmark). Avstands- og smådriftsulemper kompenseres i justerte kostnadsnøkler og høyere basistilskudd til de minste kommunene.»

Votering:Forslagene fra Høyre og Venstre ble med 84 mot 18 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 17.18.09)

Presidenten: Forslag nr. 9, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen avvikle dagens rammefinansieringssystem og erstatte dette med et nytt system for direkte statlig stykkprisfinansiering av grunnleggende velferdstjenester som helse, omsorg, grunnskole, videregående utdanning samt sosiale tjenester.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 17.18.25)

Presidenten: Forslagene nr. 4 og 6-8, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, tas opp til votering.

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede om kommuner med mange fritidsboliger har høye kostnader knyttet til tjenester til personer som oppholder seg lenge i kommunen, men som ikke inngår i inntektssystemets beregninger i dag. Samtidig bes det utredet, hvis slike kostnader er høye for enkelte kommuner, om dette er mulig å fange opp i utgiftsutjevningen i inntektssystemet.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i arbeidet med utgiftsutjevningen utrede og etablere en faktor som ivaretar vekstkommunenes spesielle situasjon.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake i statsbudsjettet for 2009 med en opptrappingsplan for forbedringer i den statlige bostøtteordningen.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen videreføre forsøksordningene med oppgavedifferensiering og åpne for nye forsøk.

Votering:Forslagene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 77 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 17.18.42)

Presidenten: Forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet og Høyre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette en informasjonskampanje overfor kommunene som forteller om mulighetene knyttet til utfordringsrett.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 67 mot 33 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 17.18.57)

Presidenten: Forslagene nr. 1, 2 og 5, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, tas opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen, på egnet måte, legge frem en rapport om omfanget og utviklingen når det gjelder antall brukere, tiltak og aktivitet i kvalifiseringsprogrammet og utviklingen i kommunenes utgifter til økonomisk sosialhjelp pr. 1. mai 2008.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme lovforslag om rett til brukerstyrt personlig assistanse tidlig høsten 2008, slik at loven kan gjøres gjeldende fra årsskiftet 2009.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2009 opprettholde ordningen med kommunal selskapsskatt.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 54 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 17.19.17)Komiteen hadde innstilt:

Stortinget gir Kommunal- og regionaldepartementet fullmakt til å fordele etter skjønn 2 426 mill. kroner for 2009. Beløpet foreslås bevilget over kap. 571 Rammetilskudd til kommuner og kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.