Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Rita Tveiten (A) [12:48:38]: Eg vil gjerne stilla følgjande spørsmål til forsvarsministeren:

«Ifølgje VGs artiklar om forholdet mellom Siemens Business Service og Forsvaret kjem det fram at det er svært tette forretningsmessige og personlege band mellom personar i Forsvaret og hjå Siemens. Avtalen mellom partane kan ha ei ramme på om lag 1 mrd. kr.

Er det riktig at personar tilsette hjå Siemens på vegner av Forsvaret har kjøpt inn datautstyr til bruk i Forsvaret, og har i så fall innhaldet i lov om offentlige anskaffelser alltid blitt følgt?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:49:17]: Jeg ser svært alvorlig på de påstandene som er framkommet i media om Forsvarets kontraktsforhold med Siemens Business Service. Forsvaret har derfor igangsatt en intern undersøkelse av kontrakten, etter oppslagene i media, og Forsvarsdepartementet har bedt Forsvarsstaben om en redegjørelse i saken og avventer denne.

Forsvarsdepartementet har videre anmodet Regjeringsadvokaten om bistand i saken for bl.a. å avdekke hvorvidt Siemens har tatt betalt for kostnader som Forsvaret vurderer skal være en del av dekningsbidraget.

Selve avtalen mellom Siemens og Forsvaret om leveranse av datautstyr er en rammeavtale som ble inngått av regjeringen Stoltenberg i januar 2001, og som omhandler anskaffelser, drift og utvikling av en felles IT-plattform for Forsvaret, kalt FISBasis. Rammeavtalen angir vilkår for bestillinger som foretas innenfor avtalens virkeområde. Siden avtaleinngåelsen i januar 2001 har Forsvaret foretatt kjøp i størrelsesorden 1,2 milliarder kr over rammeavtalen. Avtalen løper ut i 2006 og er planlagt utlyst på nytt.

Avtalen ble inngått etter en omfattende anbuds- og forhandlingsrunde og gjennomført i tråd med bestemmelsene i lov om offentlige anskaffelser og Forsvarets daværende anskaffelsesregelverk, Bestemmelser vedrørende Anskaffelser til Forsvaret, BAF. For å sikre et best mulig kontraktsresultat bistod den gangen også Nærings- og handelsdepartementet og Regjeringsadvokaten ved kontraktsinngåelsen.

Forsvarssjefen har i brev av 4. februar varslet en gjennomgang av eventuelle uregelmessigheter i Forsvaret, herunder forholdet til Siemens, bl.a. for å avdekke hvorvidt det foreligger uakseptable personlige relasjoner mellom kunde- og leverandørsiden, slik spørreren er opptatt av.

Forsvarsstaben har også i brev av 15. februar til Forsvarsdepartementet presisert at formelt ansvar og myndighet i forhold til bestilling av varer og tjenester over avtalen er tillagt fast ansatt personell i Forsvaret. Derimot foretar Siemens en rekke kjøp av materiell fra underleverandører for å dekke Forsvarets bestillinger. Det er i samsvar med avtalens forutsetninger, hvor det er slik at Siemens ivaretar hovedleverandørrollen overfor Forsvaret, mens de selv er ansvarlige for bestillinger fra underleverandører.

Jeg understreker at Forsvaret ser svært alvorlig på påstandene som er framkommet i media. Det vil derfor bli foretatt en grundig gjennomgang av saken, og jeg imøteser resultatet og oppfølgingen av denne.

Rita Tveiten (A) [12:51:53]: Eg takkar statsråden for svaret. Det er, som statsråden sa, svært urovekkjande om det skulle vera noko som helst hald i dei påstandane som har komme fram i media i den seinare tida. Og slik som det er framstilt, kan det jo sjå ut som, både for oss her og for andre som les aviser, at dei har noko å fara med.

Eg går ut ifrå at me har ei felles interesse av at alle innkjøp som har vore gjorde av Forsvaret, er i samsvar med det som Forsvaret har bruk for, og at dei metodane som er brukte for å komma fram til dei beste produkta, toler dagens lys – at me verkeleg får valuta for pengane. For at me skal vera sikre på det, må det iallfall vera ein innkjøpskompetanse i Forsvarsdepartementet som er i stand til å handtera våre interesser. Eg vil gjerne få stilla spørsmål om det er slik at den innkjøpskompetansen som trengst for å gjera desse innkjøpa, er til stades i Forsvarsdepartementet.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:52:42]: Jeg vil først understreke at jeg er helt enig med spørreren i at når det gjelder store innkjøp i Forsvaret, skal ikke bare regelverket for offentlige innkjøp, BAF i dette tilfellet, følges, men det er også viktig at det etiske regelverket, som forsvarssjefen utarbeider, følges.

Jeg er også enig i at alle er tjent med at alle forhold i denne saken kommer fram. Det er viktig at både skattebetalere og andre forsvarsinteresserte føler seg trygge på at midler som Forsvaret disponerer, disponeres på en god måte.

Når det gjelder innkjøpskompetanse, gjelder det i dette tilfellet i første rekke FLO, for det er FLO som foretar innkjøp: FLO/IKT når det gjelder datautstyr, og FLO/I når det gjelder andre typer store industrielle anskaffelser. Og det er svært viktig at den nødvendige innkjøpskompetansen er der. Det er jo også en av grunnene til at Stortinget har bedt Regjeringen vurdere å lage en egen etat for innkjøpsfunksjonen i Forsvaret, en sak som vi har lovt å komme tilbake til Stortinget med.

Rita Tveiten (A) [12:53:47]: Eg har eit lite oppfølgingsspørsmål.

Er det då slik å forstå at forsvarsministeren pr. i dag ikkje har oversikt over om lov om offentlige anskaffelser har blitt følgt ved desse forskjellige innkjøpa?

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:54:04]: Jeg vil gjerne få presisere at da denne avtalen ble inngått, ble daværende anskaffelsesregelverk, Bestemmelser vedrørende anskaffelser til Forsvaret, BAF, fulgt. Det var den forrige regjering som inngikk kontrakten, og for å sikre et best mulig kontraktsresultat tok man den gang i tillegg kontakt med både Nærings- og handelsdepartementet og Regjeringsadvokaten for å kvalitetssikre kontraktsinngåelsen.

: