Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte torsdag den 29. mars 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Dokument: 
(Innst. S. nr. 178 (2000-2001), jf. Dokument nr. 8:4 (2000-2001) og forslag oversendt fra Stortinget 11. oktober 2000)

Sak nr. 4

Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen, Per-Kristian Foss og Erna Solberg om å åpne for større arbeidsinnvandring og forenkle saksbehandlingen av arbeidstillatelser, og forslag fra stortingsrepresentant Lars Sponheim om arbeidsinnvandring til Norge fra land utenfor EØS-området

Talarar

Votering i sak nr. 4

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Erna Solberg på vegne av Høyre

  • forslag nr. 3, fra Carl I. Hagen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 4, fra Odd Einar Dørum på vegne av Venstre

Erna Solberg har bedt om ordet til stemmeforklaring.

Erna Solberg (H): Høyre er ikke nødvendigvis enig i at man skal sette tall på hvor mange som skal få komme, men utover det er vi enig i tendensen i Venstres forslag. Og basert på den debatten vi har hatt, som har vist at det er behov for å etablere et klart signal til Regjeringen om videreutvikling av arbeidsinnvandring, vil vi støtte forslaget fra Venstre, selv om det har et litt annet tonelag på noen punkter enn det vårt opprinnelige forslag hadde.

Anita Apelthun Sæle (KrF): Eg vil rå Kristeleg Folkeparti sine representantar til å stemma imot forslaga nr. 1-3, og for forslaget frå Venstre, forslag nr. 4.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg vil anbefale Fremskrittspartiets representanter å stemme imot Høyres forslag samt stemme imot forslag nr. 4, fra Venstre.

Karin Andersen (SV): Jeg vil rå SVs gruppe til å stemme for innstillingen, mot Høyres og Fremskrittspartiets forslag, og for forslaget fra Venstre.

Odd Eriksen (A): Jeg vil anbefale Arbeiderpartiets representanter å stemme mot forslaget fra Venstre.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg vil tilrå Senterpartiet si gruppe å stemma for innstillinga og mot forslaga frå Høgre og Framstegspartiet.

Når det gjeld forslaget frå Venstre, er det omdelt i dag. Vi har i debatten grunngitt kvifor vi meiner arbeidskraftreserven er større enn det som ofte kjem fram. Eg tilrår av den grunn Senterpartiet si gruppe å stemma mot forslag nr. 4.

Presidenten: Presidenten vil vise til at den reglementsmessige tiden for kveldsmøtet nå er omme. Presidenten vil foreslå at møtet fortsetter inntil sakene på dagens kart er ferdigbehandlet. – Det anses vedtatt.

Odd Einar Dørum (V): Jeg kom på at det var nødvendig å si noe etter debatten. Og det er at jeg vil be om at voteringen over Høyres to forslag blir delt opp, slik at vi kan stemme mot forslag nr. 1, men for forslag nr. 2.

Presidenten: Presidenten skal forsøke å etterkomme anmodningen.

Det voteres over forslag nr. 4, fra Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram praktiske forslag for arbeidsinnvandring fra land utenfor EØS-området på inntil 10 000 personer årlig. Forslagene skal sikre faglært og ufaglært arbeidskraft, der dette er nødvendig i ulike bransjer og virksomheter, og i ulike deler av landet. Tiltakene skal bygge på at de som kommer hit har sosiale rettigheter og plikter, som tilsvarer det andre i Norge har. Ordningene skal være konjunkturuavhengige og også kunne gi grunnlag for fast bosetting. Ordningene skal være oversiktlige, både for dem det gjelder og berørte virksomheter. Hensikten er å få raske resultater for å dekke opp viktige velferds- og verdiskapningsoppgaver i Norge.»

Votering:Forslaget fra Venstre ble med 58 mot 36 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.02.46)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide regler som snur prinsippet om at utlendinger i utgangspunktet ikke har adgang til å flytte til Norge og ta arbeid her, slik at enhver som er sikret fast arbeid, underhold og bolig får arbeidstillatelse etter dagens regler. For tillatelse til arbeidstakere fra land utenom EØS, forutsettes det at arbeidsgiver kan dokumentere at det har vært søkt etter arbeidskraft i Norge/EØS-området.»

Votering:Forslaget fra Høyre ble med 80 mot 13 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.03.09)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 2, fra Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en forenklet søknadsprosedyre for arbeidsinnvandring som gir arbeidsgiverne mulighet til å utstede arbeidstillatelser dersom vilkårene i loven er oppfylt.»

Votering:Forslaget fra Høyre ble med 78 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.03.27)

Presidenten: Det voteres så alternativt mellom innstillingen og forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Dokument nr. 8:4 (2000-2001) – forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen, Per-Kristian Foss og Erna Solberg om å åpne for større arbeidsinnvandring og forenkle saksbehandlingen av arbeidstillatelser – bifalles ikke.»

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:4 (2000-2001) – forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen, Per-Kristian Foss og Erna Solberg om å åpne for større arbeidsinnvandring og forenkle saksbehandlingen av arbeidstillatelser – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 80 mot 13 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.04.08)