Stortinget - Møte onsdag den 19. januar 2000 kl. 10

Dato: 19.01.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Kjellaug Nakkim (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Stortinget har vedtatt å avvikle kassettavgiften. Ifølge Dagens Næringsliv 10. januar 2000 ønsker rettighetsorganisasjonen Norwaco på nytt å avgiftsbelegge tomme video- og musikkassetter, samt utvide avgiften til også å omfatte digitale lagringsmedier og opptaksutstyr. Kulturdepartementet har sagt seg villig til å diskutere en nyordning.

Vil statsråden tillate at det innføres en avgift på samme område som Stortinget nettopp har vedtatt å avvikle?»

Statsråd Gudmund Restad: Den teknologiske utviklingen innebærer at det stadig utvikles nye produkter med samme anvendelsesområde, dvs. opptak av lyd eller bilder. Denne utviklingen medfører at dagens særavgift på uinnspilte lyd- og videokassetter skaper uønsket konkurransevridning. Etter forslag fra Regjeringen vedtok derfor Stortinget å oppheve særavgiften på kassetter. Stortinget vedtok at særavgiften skulle oppheves fra 1. desember 2000.

På bakgrunn av dette ser jeg det ikke som aktuelt å fremme forslag om å innføre en ny avgift til statskassen på kassetter mv. til erstatning for dagens avgift. Den finansieringsordningen for Norwaco som er skissert i representanten Nakkims spørsmål, dreier seg om noe annet enn avgift til statskassen og ligger under en annen statsråds ansvarsområde, nemlig kulturministerens.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg ser også at Norwacos innspill gjelder i forhold til åndsverkloven og vederlagsordningen. Det som bekymrer meg litt, er at man sier at dette skal gå til erstatning for kassettavgiften, og man sammenlikner det med Kassettavgiftsfondet, som jo har hatt en litt annen forutsetning.

Det som egentlig bekymret meg mest, var at man ønsket å innføre avgift også på PC-er, CD-brennere, DVD-spillere og mye annet. Vi har fra finanskomiteens side strevd med at man ikke skal avgiftsbelegge slikt utstyr, fordi man skal gjøre dette enklere og lettere. Jeg regner med at man ikke vil innføre denne vederlagsordningen heller før man får EU-direktivet på plass, slik at vi kan være på lik linje med de andre europeiske landene.

Statsråd Gudmund Restad: Som sagt sorterer dette under en annen statsråds ansvarsområde. Men jeg har vært i kontakt med kulturministeren om spørsmålet, og kulturministeren viser til at familie-, kultur- og administrasjonskomiteen i Budsjett-innst. S. nr. 2 for 1998/99 bad departementet om å utrede og vurdere vederlags- og fondsordningen som kompenserer det betydelige inntektstapet som norske utøvere og komponister er utsatt for på grunn av nye teknologiske medier.

I St.prp. nr. 1 fra Kulturdepartementet for inneværende år er det vist til et forslag om et EU-direktiv om opphavsrett og nærstående rettigheter i informasjonssamfunnet. Direktivforslaget, som også omfatter spørsmål om vederlagsordninger for analog og digital kopiering, vil ventelig måtte gjennomføres i norsk rett. Blant annet på bakgrunn av dette vil Kulturdepartementet komme tilbake til spørsmålet om vederlagsordninger for slik kopiering.

Det er det svaret jeg har fått fra kulturministeren, og så vidt jeg vet, har man ennå ikke tatt standpunkt til hvordan dette i tilfelle skal finansieres.