Stortinget - Møte onsdag den 17. april 1996

Dato: 17.04.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 29

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til handelsministeren:

Borregaard, som eksporterer 60 % av sin etanolproduksjon, møter store problemer ute på grunn av høye tollbarrierer i EU. Bedriften mister leveranser til viktige kunder i Finland og Sverige samtidig som utenlandske produsenter via Arcus leverer teknisk sprit tollfritt til Norge. Ved kompensasjonsforhandlingene mellom EU og Norge ble det innvilget en tollfri kvote på 13,4 mill. liter etanol tidsbegrenset til 1995.

Hvordan kan statsråden gi bedriften forutsigbare rammebetingelser?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg har sett at mange har aktivisert seg i denne debatten, også de som stod på motstandernes side i EU-forberedelsene. Men som kjent har også et EU-nei noen konsekvenser, og som følge av at Sverige og Finland ble EU-medlemmer, ble tollbelastningen betydelig økt for en rekke varer der Norge tidligere hadde tollfri adgang til det svenske og finske marked i henhold til EFTA-konvensjonen. Dette gjelder varer som ikke omfattes av EØS-avtalen, som f.eks. etanol.

For Regjeringen var det derfor viktig å sikre tollfrie kvoter for denne eksporten under de kompensasjonsforhandlinger som Norge førte med EU etter folkeavstemningen. Under forhandlingene oppnådde Norge en midlertidig tollfri kvote på 13,4 mill. liter etanol for 1995. Kvoten var basert på Norges handel med Sverige og Finland for denne varen. Regjeringen har arbeidet for at kvoten skulle bli videreført også inneværende år. Et vedtak om en slik forlengelse er imidlertid foreløpig ikke fattet av EUs organer. Dette skyldes at EU har funnet det hensiktsmessig først å sluttføre forhandlingene med Norge om en ordning for handel med bearbeidede landbruksvarer innenfor rammen av protokoll 2 til Norges frihandelsavtale med EU. Protokollen omfatter bearbeidede landbruksvarer som behandles som frihandelsvarer, men der det er anledning til å utjevne de prisforskjeller som følger av at Norge og EU har ulike priser for råvarer som inngår i de bearbeidede landbruksproduktene. Disse forhandlingene forventes sluttført i løpet av kort tid. Det er vel også kjent at dette har pågått i altfor lang tid. Men jeg har god tro på at de tollfrie kvotene for eksport av etanol til EU vil bli gjenåpnet for 1996 med tilbakevirkende kraft fra 1. januar 1996.

Selv om dette vil løse de umiddelbare problemene for norsk del, er dette en utilfredsstillende løsning på sikt, ettersom man må leve med den usikkerhet som følger av at kvoten må fornyes hvert eneste år. Løsningen gir heller ikke rom for særlig utvidelse av eksporten til EU utover de tollfrie kvotene.

Av hensyn til forutsigbarheten tar Regjeringen sikte på å oppnå en permanent løsning som innebærer at EØS-avtalen utvides til å omfatte disse tollfrie kvotene på varig basis. En innarbeiding i EØS-avtalens protokoll 3, som også gjelder handel med bearbeidede landbruksvarer, vil kunne gi en viss mulighet til senere å forhandle om økte kvoter. En løsning langs disse linjer bør gi Borregaard forutsigbare rammevilkår med eksportmuligheter til Sverige og Finland på minst samme nivå som før disse landenes medlemskap i EU.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg er meget godt fornøyd med.

Jeg forstår at Borregaard er en viktig del av de forhandlingene som nå er i ferd med å avsluttes. Jeg er enig i det statsråden sa om konsekvensene av at vi ikke ble EU-medlemmer. Borregaard og Østfold fylke i sin helhet hadde hatt store fordeler ved et EU-medlemskap, men nå må vi se at selv en bedrift som Borregaard, der dette ikke er det største virksomhetsområdet, men en del av en integrert produksjonsprosess, kan gå ut som en tapende part hvis det ikke blir løsninger.

Men nå sier statsråden at det på kort sikt er godt håp om å få til en løsning, og det er gledelige nyheter for meg å bringe tilbake til Østfold. Jeg forstår også at departementet er opptatt av de langsiktige rammebetingelsene. Det er klart at Borregaards kunder ikke kan leve fra det ene året til det andre uten å vite om Borregaard langsiktig kan levere til disse faste prisene. Det er derfor også gledelig at det er muligheter for å få langsiktige, forutsigbare rammebetingelser og også økte kvoter.

Statsråd Grete Knudsen: Det er riktig, som representanten Hedstrøm her sier, at intensjonen og holdningen til Regjeringen er at vi skal få utvidet også den tollfrie kvoten som man nå har klart å forhandle seg frem til som en del av kompensasjonsforhandlingene, men som vi ennå ikke vet om vi får inneværende år, fordi disse forhandlingene ikke er ferdige. Vi har derfor to runder å gå - først å sikre det som allerede ble en del av avtalen som følge av at Finland og Sverige gikk inn i EU, ved å opprettholde det tradisjonelle handelsmønsteret, og så å få utvidet den ordningen som man i dag har fått tilslutning til så langt, men her er det mange usikkerheter innebygd. De forhandlingene vi har nå, har jo tatt svært lang tid, for her er alle opptatt av sine egne næringsinteresser. Men Regjeringens holdning til dette er klar.