Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til helse- og omsorgskomiteen, datert 29. april 2016

Dokument 8:70 S (2015–2016) - Representantforslag om likeverdig tilgang til laboratorietjenester etter at EUs postdirektiv er innført og lørdagspost avviklet - fra stortingsrepresentantene Janne Sjelmo Nordås, Kjersti Toppe og Jenny Klinge

Jeg viser til brev fra helse- og omsorgskomiteen av 7. april vedlagt representantforslagene 70 S (2015-2016) til uttalelse.

Posten Norge avviklet lørdagsomdeling av post fra 1. mars. Det innebærer at det vil ta lengre tid fra en prøve som tas i slutten av uken, og som sendes med ordinær post, er mottatt på et laboratorium og analysert. Holdbarheten til biologiske prøver er begrenset og avhengig av temperatur. Noen analyser krever transporttid på prøvematerialet på under 2-3 døgn for ikke å bli ødelagt eller være av dårligere kvalitet.

Det foretas noen laboratorieanalyser på legekontor i kommunene, men de fleste prøver sendes til større laboratorier, enten private eller lokalisert ved et sykehus. Legekontorene sender analyser til laboratoriene på to måter: via henteservice eller via post. Der det er tilbud om henteservice fra laboratoriet, vil legekontoret ikke bli påvirket av at lørdagsomdeling er avviklet. For å kompensere for endring i postomdelingen, er omfanget av henteservice økt, både hos private laboratorier og helseforetak. I tillegg benyttes nå Postens ekspresstjenester i stedet for ordinær post. Disse kompenserende tiltakene har kostnader for helsetjenesten, men innebærer at man kan sikre at analyser skjer i tide uten ulempe for pasientene.

Fürst private laboratorium har en stor andel av markedet. De opplyser at de mottar prøver fra ca. 1200 legekontor (80% av kontorene). De mottar 20 % av analysene per post. Fürst har utstrakt henteservice til rundt 850 legekontorer, hovedsakelig på Østlandsområdet, samt rundt store byer som Bergen, Stavanger, Haugesund, Trondheim, Bodø mm. Som følge av bortfall av postombæring på lørdager er det etablert henteservice på fredager en del steder. Det mottas prøver per post fra ca. 350 legekontorer. Disse er jevnt fordelt over landet med fra 10 til 40 kontorer i hvert fylke. Felles for dem er at de ligger utenfor «allfarvei» og må sørge for alternative forsendelser.

Ved de regionale helseforetakene er det opprettet nye henteruter på fredager. Dekningen av henterutene er svært forskjellig i forskjellige regioner. I Helse Sør-Øst er det god dekning med henteruter i det sentrale Østlandsområdet, mens områder perifert i Hedmark, Buskerud og Telemark må i større grad benytte Postens ekspresstjenester. I Finnmark er det henteservice på kun 7 av de 23 legekontorene.

Postens ekspresstjenester (over natt) er aktuelt alternativ i deler av landet. Posten oppgir at Bedriftspakke Ekspress (BPX) Lørdag dekker tilnærmet alle strekninger fra Post i Butikk (PiB) til nærmeste brevterminal. Innleveringsfristene på PiB er de samme for BPX Lørdag som for A-post og andre brevprodukter, så lenge det er snakk om pakker til samme terminalområde. Således er det ingen vesentlig innskrenking i tjenestetilbudet i forhold til det kundene har med A-post andre dager i uken, bortsett fra det faktum at man må levere pakken inn på nærmeste PiB. For sendingsmønsteret fra Posten fra distrikter til mer sentrale strøk i samme distrikt er dekningen god.

Ut fra den dokumentasjon jeg har pr i dag vil det være regionale variasjoner når det gjelder i hvor stor grad helsetjenesten blir påvirket. Det er som beskrevet over flere tiltak som kompenserer for avvikling av postombæring lørdager. Noen analyser kan gjøres på legekontor, som for eksempel INR-undersøkelsen. Den gjøres i dag på flertallet av legekontorer. Både Fürst og helseforetakene har utvidet henteservice til legekontorer. Helseforetakenes innkjøpsservice (HINAS) har et oppdrag med nasjonal anskaffelse for å kompensere for endringen i postombæringen. Ved en nasjonal anskaffelse forventes det at merkostnadene kan reduseres noe.

De budsjettmessige konsekvensene vil bli håndtert i de ordinære budsjettprosessene.