Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen sørge for en formålstjenlig permanent løsning for distribusjon av laboratorieprøver på fredager, slik at disse kan komme til laboratoriet på lørdag.

  • 2. Stortinget ber regjeringen sørge for at løsningen som innføres for distribusjon av laboratorieprøver ikke medfører merkostnader for pasienter, kommuner eller helseforetak.

  • 3. Stortinget ber regjeringen sørge for midlertidig løsninger som ivaretar befolkningens rett til et likeverdig helsetilbud og pasientsikkerheten.»

Forslagsstillerne viser til at den nye postloven trådte i kraft fra nyttår 2015/2016 og at loven implementerer EUs tredje postdirektiv og medfører full liberalisering av postmarkedet. Posten Norge avviklet lørdagsomdeling av brev fra 5. mars 2016. Det medførte et redusert tilbud til pasientene ved mange legekontor og sykehus rundt om i landet fordi man nå ikke kan få sendt laboratorieprøver med post fredag (med ankomst laboratorium lørdag). Prøver tatt fredag, risikerer å bli for gamle og dette kan bety at kun fire arbeidsdager er til rådighet for prøvetaking. Forslagsstillerne mener dette gir et dårligere tilbud til befolkningen, svekket pasientsikkerhet og mangelfull utnyttelse av kapasitetene i helsetjenesten.

Det er vedtatt at særskilte løsninger skal ivareta omdeling av aviser på lørdager. For legekontorene og sykehusene er det ikke etablert særskilte løsninger. Forslagsstillerne mener dette må rettes opp. Helseforetakene har bedt om dispensasjon slik at de kan få tilsendt prøver også på lørdager. De advarte også mot konsekvensene før loven trådte i kraft.

Postlovens formål er å legge til rette for at brukere over hele landet skal få tilgang til gode og fremtidsrettede posttjenester og et likeverdig tilbud av leveringspliktige tjenester til overkommelig pris gjennom effektiv bruk av samfunnets ressurser. Forslagsstillerne mener dette må innebære at et effektivt distribusjonsnett for laboratorieprøver sikres, uten merkostnader for pasienter, foretak eller kommuner.