Uttalelse fra transport- og kommunikasjonskomiteen

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt transport- og kommunikasjonskomiteen til uttalelse.

Transport- og kommunikasjonskomiteen uttaler i brev 12. april 2016:

«Transport- og kommunikasjonskomiteen har behandlet saken i sitt møte den 12. april 2016. Komiteen har følgende merknad som bes tatt inn i innstillingen:

«Komiteen påpeker at nye studier viser at en stadig økende internasjonal datatrafikk generer større økonomisk verdi enn tradisjonell internasjonal varehandel med fysisk transport av varer.

Den globale datatrafikken øker med tilnærmet 40 % per år og forventes å øke 9 ganger innen 2021. Komiteen mener at Norge bør sikre seg en sterk posisjon innen den stadig økende globale dataøkonomien gjennom å tilrettelegge for tilstrekkelige fiberløsninger til grønne datasenter i Norge.

Komiteen er kjent med at et stort datasenter minimum bør være tilkoblet tre separate fiberkabler til de store internett knutepunktene i Europa og USA. Norge har i dag 8 operative internasjonale fiberforbindelser, med stor kvalitetsforskjell og med eiere som gir begrenset tilgang til leie av mørk fiber.

Norge henger i dag sammen med de store internett-hubene via en tilbyder som transitterer ca. 80 % av all norsk IP-trafikk. Dette utgjør en stor sikkerhetsrisiko for Norge, dersom denne ene leverandørens tjenesteplattform skulle feile.

Komiteen viser til at det norske fastnett for fibermarkedet er fragmentert. Det er svært vanskelig å kjøpe fiberforbindelser mellom de aktuelle datasenterlokasjonene i Norge. Norge har flere godt posisjonerte og dokumenterte datasenterlokasjoner som møter internasjonale krav til datasenterrisikoindeks. Men, det er begrenset tilgang på tilstrekkelige internasjonale fiberkabler til Norge.

Et økt antall internasjonale sjøkabelfiberforbindelser vil redusere risikoen for at Norge skal kunne bli totalt isolert fra internett i en krisesituasjon eller cyberangrep.»»