Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til helse- og omsorgskomiteen, datert 4. januar 2016

Dokument 8:20 S (2015-2016) - Representantforslag om nye kjønnsnøytrale titler til erstatning for helsesøster og jordmor - Stortingsrepresentantene Ketil Kjenseth, Pål Farstad og Andre N. Skjelstad

Det vises til brev datert 9. desember 2015 fra helse- og omsorgskomiteen der den ber om min uttalelse vedrørende ovennevnte representantforslag. Det konkrete forslaget er som følger:

Forslag

Stortinget ber regjeringen utrede nye kjønnsnøytrale titler for helsesøster og jordmor i tett samarbeid med berørte organisasjoner.

Representantene peker på at 84 prosent av tilsatte i helse- og omsorgstjenestene er kvinner, og at i bl.a. helsesøster- og jordmorutdanningene er kvinneandelen så høy som 99 prosent. Representantene mener det er grunn til å anta at det vil være lettere å rekruttere både kvinner og menn til helsesøster- og jordmoryrkene dersom det etableres kjønnsnøytrale yrkestitler. De mener at en større andel menn i disse yrkene vil fremme både likestilling og gi et større mangfold i tjenestene. For noen brukere, for eksempel i skolehelsetjenesten, kan det være lettere å snakke med en mann enn med en kvinne.

Jeg har forståelse for at dette temaet tas opp, men jeg ønsker ikke å gå inn i saken på det nåværende tidspunkt. Spørsmål rundt yrkestitler drøftes også i de aktuelle fagmiljøene/ organisasjonene, og jeg mener et eventuelt initiativ til å endre titler bør komme fra disse.