17. Utenriksdepartementet

17.1 Sammendrag

Regnskapet for 2014 for Utenriksdepartementet viser 35 890 mill. kroner i utgifter og 265 mill. kroner i inntekter. 1 010 mill. kroner er overført til neste år.

Departementets ansvarsområde omfatter tre regnskaper. Ingen virksomheter har fått vesentlige merknader de siste fem årene.

Utenriksdepartementet har over flere år iverksatt tiltak for å sikre bedre etterlevelse av reglement for og bestemmelser om økonomistyring i staten når det gjelder tilskuddsforvaltningen på bistandsområdet. I 2014 har Riksrevisjonen revidert tilskudd til Palestina. Det er kontrollert om departementet etterlever økonomireglementets bestemmelser om intern kontroll i punkt 2.4 og tilskuddsforvaltning i punkt 6.3.8. Revisjonen har omfattet 18 prosjekter, hvor de fleste prosjektene ble forvaltet av Representasjonskontoret i Al Ram. Revisjonen viser at departementets oppfølging og kontroll i de utvalgte prosjektene i det alt vesentlige er tilfredsstillende, og at tildeling av tilskudd skjer til prioriterte formål.

For øvrig viser Riksrevisjonen til en gjennomført forvaltningsrevisjon, Dokument 3:9 (2014–2015) Riksrevisjonens undersøkelse av bistand til godt styresett og antikorrupsjon, som ble overlevert Stortinget 21. mai 2015, der det framkommer betydelig kritikk av departementets tilskuddsforvaltning.

Riksrevisjonen har ingen vesentlige merknader til Utenriksdepartementet for 2014.

17.2 Komiteens merknader

Komiteen er svært godt fornøyd med at verken Utenriksdepartementet eller noen av de underliggende virksomheter har fått vesentlige merknader i forbindelse med regnskapsavleggelsen de siste fem årene.

Komiteen viser for øvrig til at kontroll- og konstitusjonskomiteen har behandlet Dokument 3:9 (2014–2015) Riksrevisjonens undersøkelse av bistand til godt styresett og antikorrupsjon i utvalgte samarbeidsland, jf. Innst. 74 S (2015–2015). Det vises til disse merknadene vedrørende Riksrevisjonens kritikk av tilskuddsforvaltningen på området.