Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at ungdom som mottar bistand fra barnevernstjenesten før fylte 18 år, har i dag ingen rett på støtte fra barnevernet etter fylte 18 år, men barnevernet har plikt til å vurdere ungdommens behov for hjelp og støtte. Barnevernloven § 1-3 slår fast at tiltak som er iverksatt før barnet har fylt 18 år, kan opprettholdes til fylte 23 år, dersom vedkommende samtykker.

Etter forslagsstillernes vurdering er det avgjørende at ungdom med barnevernserfaring sikres gode tiltak fra barnevernet også etter fylte 18 år. Dette er ikke en institusjonalisert praksis i dag. Forslagsstillerne mener Stortinget har ansvar for å sikre dette, både gjennom å styrke lov- og regelverk, og ved å sikre at barnevernet tilføres nok ressurser og kompetanse til å gjennomføre og sikre et aktivt ettervernsarbeid ut fra ungdommenes behov og på ungdommenes premisser. Forslagsstillerne mener at det offentlige bør ha spesielt ansvar for unge voksne der barnevernstjenesten har vært i foreldrenes sted.

Forslagsstillerne mener det er særlig viktig overfor barn som bor i fosterhjem eller institusjon, at overgangen til voksenlivet blir så smidig som mulig, i ungdommens takt, slik det ofte er for andre ungdommer når de flytter hjemmefra. Det er heldigvis slik at mange fosterforeldre lar barnet være en naturlig del av fosterfamilien også etter 18 år, men forslagsstillerne mener det offentlige ikke kan gjøre seg avhengig av eller kan forvente at privatpersoner i fosterhjem eller institusjoner er motiverte nok til å yte ekstra omsorg for en ungdom, uten noen form for offentlig støtte, til han eller hun er godt etablert i eget voksenliv.

Forslagsstillerne mener det er svært viktig at barnevernet starter tidlig med å legge opp en plan for ettervern til den enkelte ungdom og at barnet og barnets støttepersoner deltar i dette arbeidet.

Forslagsstillerne mener at det er behov for et kraftig løft for ettervernet og at tilbudet om ettervern bør kunne gis frem til ungdommen er 25 år.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen styrke lovverket slik at unge med tiltak etter barnevernloven får rett til tiltak fram til fylte 25 år.

  • 2. Stortinget ber regjeringen sikre at kommunenes interne kontroll når det gjelder barnevernet, er implementert i alle kommuner, og at tilsyn særlig er oppmerksomme på ettervernspraksis.

  • 3. Stortinget ber regjeringen legge frem en handlingsplan for ettervern for ungdom med barnevernserfaring, som vektlegger behovet for ressurser, samhandling og faglig forsvarlighet.»