2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arild Grande, Øystein Langholm Hansen, Sonja Mandt og Rigmor Aasrud, fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Mette Tønder, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til proposisjonen og understreker viktigheten av at lover og forskrifter oppdateres når verden stadig er i endring. Utviklingen innenfor produksjon og formidling av dokumenter, lyd og bilde har vært enorm, og det er således helt nødvendig å justere lovteksten slik regjeringen foreslår i denne saken. Komiteen støtter at definisjonen på «dokument» i denne loven harmoniseres med definisjonen brukt i andre relevante lover, f.eks. arkivloven. Gjennom dette utvidede felles begrepet vil også innsamling av dokumenter møte nye utfordringer, ikke minst når det gjelder den delen av materiellet som finnes tilgjengelig på Internett og andre digitale tjenester. Komiteen peker på at den største utfordringen nok er å ivareta personvernet når digitalt materiale samles inn og gjøres tilgjengelig gjennom arkiv, men også utfordringer overfor rettighetshavere blir aktualisert i en slik innsamling.

Komiteen viser til at systematisk innsamling av digitalt materiale for ettertiden vil bli et bredt og godt materiale som dokumenterer både hverdagen og viktige hendelser med utgangspunkt i mange forskjellige ståsteder.

Komiteen ser at innsamling av dokumenter etter de foreslåtte lovendringer vil kreve mulighet og rutiner for å søke om klausulering og sletting, og støtter regjeringens forslag om å opprette en egen nemnd som skal behandle avslag på slike søknader. Komiteen merker seg også at det i lovforslaget påpekes flere forhold som må ivaretas gjennom endringer i forskrifter. Det er viktig at disse forholdene følges nøye opp og at nye, oppdaterte forskrifter kommer på plass så raskt som mulig. Dette gjelder ikke minst bruken av det avleverte materialet. Komiteen merker seg at dette er tenkt håndtert gjennom oppdatert forskrift til åndsverkloven i dialog med opphavsrettsorganisasjonene, og støtter dette.

Komiteen er tilfreds med at det gjennom dette lovforslaget kommer på plass en plattform- og medienøytral lov som sikrer grunnlaget for fremtidig forskning og dokumentasjon. Nytt i loven er at det uansett utgivelsesform også skal innleveres digitalt grunnlagsmateriale. Dette vil gjøre ordningen mer effektiv og mindre byråkratisk, men komiteen vil minne om at dette må organiseres på en slik måte at det ikke svekker rettighetshavernes rett og mulighet til å få betalt for sitt produkt gjennom de ordinære salgskanaler. Komiteen viser videre til endringen som gjør at avlevering av radio- og TV-sendinger ikke lenger er knyttet til konsesjon, men gjelder alle aktører. Komiteen viser til at Nasjonalbiblioteket som hovedaktør ser på lovforslagene som tjenlige, og at det utover noe administrativt arbeid omkring etablering av klagenemnd ikke synes å få negative økonomiske konsekvenser, tvert imot.