14. Miljøverndepartementet

14.1 Sammendrag

Regnskapet for 2013 for Miljøverndepartementet viser 5 449 mill. kroner i utgifter og 2 459 mill. kroner i inntekter. 546 mill. kroner er overført til neste år.

Departementet har ansvar for fem virksomheter og tre fond. Norsk kulturminnefond og Riksantikvaren har fått vesentlige merknader for 2013. Norsk kulturminnefond fikk merknader også i 2011, og Riksantikvaren i 2012.

Riksrevisjonen har siden 2008 påpekt at virksomhetene under Miljøverndepartementet ikke har implementert risikostyring etter bestemmelsene. Manglende risikostyring kan påvirke måloppnåelsen for miljøsektoren, noe som igjen kan redusere evnen til å gjennomføre den vedtatte politikk. Senest i 2012 ble Stortinget informert om manglende oppfølging fra departementets side. Kontroll- og konstitusjonskomiteen mente at resultatet ikke var oppløftende og ba om at Riksrevisjonens anbefaling på dette området ble fulgt.

Årets revisjon viser at det fortsatt er store svakheter i risikostyringen på departementets ansvarsområde, i og med at virksomhetene fortsatt ikke har implementert et fullstendig system for risikovurderinger i tråd med bestemmelser om økonomistyring i staten. Uklare styringssignaler fra tildelingsbrev og etatsstyringsmøter har bidratt til at departementet ikke har fått på plass en helhetlig risikostyring. Departementet besluttet i 2012 at risikoanalyser skal være tema i etatsstyringsmøtene med virksomhetene. Revisjonen av de underliggende virksomhetene viser at dette i svært liten grad er fulgt opp i 2013.

I tildelingsbrevet for 2014 uttrykker departementet klarere hvilke forventninger det har til implementering av risikostyring i virksomhetene. Riksrevisjonen forventer at departementet følger opp at dette blir gjennomført.

Riksrevisjonen har følgende merknader til Miljøverndepartementet for 2013:

  • Manglende overføring av bevilgning til Norsk kulturminnefond.

  • Manglende avklaring av finansielt rammeverk for utarbeidelse av årsregnskap for Norsk kulturminnefond.

Riksrevisjonen anbefaler at Klima- og miljødepartementet vurderer følgende tiltak:

  • avklare og vedta rammebetingelser for regnskapsføringen til Norsk kulturminnefond, samt sikre årlige overføringer til Norsk kulturminnefond

14.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at Riksrevisjonen har vesentlige merknader til to virksomheter på Miljøverndepartementets område; Norsk kulturminnefond og Riksantikvaren, og to merknader til departementets styring.

Komiteen merker seg at Riksrevisjonen påpeker at det fortsatt er mangler ved departementets risikostyring. Dette kan påvirke måloppnåelsen på miljøfeltet og muligheten til å gjennomføre vedtatt politikk. Dette er forhold som er påpekt gjentatte ganger.

Komiteen merker seg at bevilgningen til Norsk kulturminnefond for budsjettåret 2013 ikke ble overført fondet. Komiteen legger til grunn at departementet nå har bedret sine rutiner på dette området.

Komiteen påpeker videre viktigheten av at departementet får på plass et finansielt rammeverk for utarbeidelse av årsregnskap for Norsk kulturminnefond, slik at man sikrer god forvaltning av offentlige midler.

Komiteen merker seg departementets oppfølging av Riksrevisjonens merknader og legger til grunn at dette gjennomføres slik at forholdene påpekt av Riksrevisjonen, rettes opp i 2014.