Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen igangsette arbeidet med å omdanne Radiumhospitalet til et nasjonalt kompetansesenter for behandling, forskning og utvikling på kreftområdet.»

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om igangsetting av arbeidet med å etablere nytt klinikkbygg og sørge for at kreftmiljøet har gode forutsetninger for å fortsette den faglige utviklingen.»

Forslagsstillerne framholder at Norge ligger langt fremme når det gjelder forskning, utvikling og behandling på kreftområdet, og mener at Radiumhospitalet, Kreftregisteret og Oslo Cancer Cluster må forsterkes.

Forslagsstillerne viser til at Radiumhospitalet, Kreftforskningsinstituttet og Kreftregisteret sammen utgjør et såkalt Comprehensive Cancer Center, et komplett kreftsenter. I denne sammenheng mener forslagsstillerne at Radiumhospitalet bør omdannes til et nasjonalt kompetansesenter som direkte er underlagt sentrale myndigheter, og ikke, slik det er i dag, underlagt Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst.

Forslagsstillerne mener at den bygningsmassen som nyttes til klinisk virksomhet ved Radiumhospitalet, bør opprustes i betydelig grad.

Forslagsstillerne mener videre at Radiumhospitalet som et nasjonalt kompetansesenter bør innlemmes som en egen post på statsbudsjettet.

Forslagsstillerne mener også at nye landsomfattende tilbud innen kreftbehandling bør legges til Radiumhospitalet for å styrke kompetansemiljøet.