Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Utenriksdepartementet v/utenriksministeren, datert 24. mai 2011

Utnevning av ambassadører uten behandling i statsråd

Kontroll- og konstitusjonskomiteen gjennomgår for tiden statsrådets protokoller for perioden 1. juli til 31. desember 2010.

Utnevnelser av ambassadører som er foretatt i statsråd fremgår av Utenriksdepartementets referatprotokoll. Etter hva komiteen er kjent med, skal det imidlertid være hjemmel for utnevnelse av kortvarige ambassadørposter i forbindelse med konkrete oppdrag i forhandlinger eller oppdrag av seremoniell karakter mv. Disse utnevnelsene foretas av Utenriksdepartementet i henhold til Utenriksinstruksen.

For å lette Stortingets kontroll med utnevnelser av ambassadører som ikke er utnevnt i statsråd, ber komiteen om en oversikt over de utnevnelser som er foretatt i annet halvår 2010, over de departementsutnevnte ambassadører som har vært i virksomhet annet halvår 2010, samt en oversikt for hvert enkelt tilfelle over hvor lang funksjonstiden har vært/eventuelt er ment å være. I den grad det foreligger begrunnelse for at utnevnelsen skjer uten behandling i statsråd, bes det om at dette fremkommer for det enkelte tilfelle.

Av hensyn til komiteens videre behandling bes det om rask behandling og at svar er oss i hende senest mandag 30. mai 2011.