Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen evaluere takstordningen for jordmødre og finne andre mer effektive tiltak for å stimulere til en styrking av jordmortjenesten i kommunene.

  • 2. Stortinget ber regjeringen vurdere å øke utdanningskapasiteten for jordmødre for å sikre tilstrekkelig kapasitet og kvalitet i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen i årene framover.

  • 3. Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi for å få flere jordmødre i heltidsstillinger, forhindre frafall fra yrket og sikre en bedre utnyttelse av jordmorressursene.

  • 4. Stortinget ber regjeringen fremme et lovforslag som sikrer gravide en lovfestet rett til jordmortjeneste.

  • 5. Stortinget ber regjeringen sørge for at det utvikles og etableres samhandlingsmodeller som fremmer helhetlige tjenester innen svangerskap, fødsel og barseltid.»

Forslagsstillerne viser til at ved behandlingen av St.meld. nr. 12 (2008–2009) ble det fattet følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen om å fremme forslag til tiltak for å styrke jordmortjenesten både med hensyn til kapasitet og kvalitet, og at dette forelegges Stortinget i egnet form.»

Det vises videre til at Helsedirektoratet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har utredet forslag til tiltak for å styrke jordmortjenesten. Rapporten «Utviklingsstrategi for jordmortjenesten – Tjenestekvalitet og kapasitet» forelå i mai 2010.

Det redegjøres i dokumentet for ulike tiltak for å styrke jordmortjenesten som er gjennomført siden 1991.

Forslagsstillerne mener dagens takstordning ikke er et effektivt virkemiddel for mer helhetlige tjenester med vekt på forebyggende og helsefremmende arbeid og en ønsket bruk av jordmorressursene i svangerskaps- og barselomsorgen. De mener derfor det er behov for å evaluere takstordningen for jordmødre og finne mer effektive tiltak for å stimulere til en økning av jordmortjenesten i kommunene.

Det vises til at antallet jordmorårsverk har vist svak økning de siste årene og til at det er forventet en økning i antall fødte på vel 8 000 barn i 2020 i forhold til i 2008. Forslagsstillerne mener det må utarbeides en strategi for å få flere jordmødre i heltidsstillinger og forhindre frafall fra yrket.

Det uttales at pågående lovarbeid må sikre at det stilles krav til organisering av tjenesten og tilbudet som gis til befolkningen, gjennom tydeligere regulering i lov og forskrift. Forslagsstillerne mener at gravide må sikres en lovfestet rett til jordmortjeneste dersom de selv ønsker det.

Det framholdes at en bedre og mer effektiv samordning av jordmortjenesten i kommune- og spesialisthelsetjenesten er et faglig kvalitetskrav. Det understrekes at tilbudet til kvinner som tilhører språklige og kulturelle minoriteter, og deres partnere må bli bedre, og at barseltiden må organiseres på en måte som gjør at kvinner med helseproblemer etter fødsel fanges opp og tilbys individuell oppfølging.

Forslagsstillerne mener at en ordning med lokal jordmorberedskap kan bidra til å motvirke negative effekter av sentraliseringen av fødselshjelpen. De framholder at det kan opprettes ambulant jordmortjeneste med døgnberedskap som kan ivareta følgetjeneste, svangerskaps- og barselomsorg, og at der det er fødestuer, kan denne virksomheten også tilknyttes fødselshjelp. Etter forslagsstillernes syn må det utvikles og etableres samhandlingsmodeller som fremmer helhetlige tjenester innen svangerskap, fødsel og barseltid.