Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • 1. Stortinget ber regjeringen gjøre «leie før eie»-ordningen mulig å videreføre som et prøveprosjekt i Fræna kommune.

  • 2. Stortinget ber regjeringen utrede om «leie før eie»-ordningen kan gjøres til en nasjonal ordning som kan brukes for å sikre vanskeligstilte en mulighet på boligmarkedet.»

I representantforslaget vises det til at en god boligsituasjon er en viktig forutsetning for et godt liv, både når det gjelder helse, utdanning og arbeid. Derfor er det svært uheldig at mange ikke har mulighet til å skaffe seg egen bolig – enten fordi de har for lave inntekter, fordi de ikke får lån eller fordi Husbankens støtteordninger ikke nødvendigvis når dem med størst behov.

I dokumentet vises det til at vanskeligstilte er avhengige av offentlige støtteordninger for å kunne eie egen bolig. Forslagsstillerne viser videre til at mange av de offentlige boligtiltakene er organisert gjennom Husbanken. Forslagsstillerne peker på at utfordringen er at innovative måter å bruke Husbanken på er begrenset. Dette gjelder blant annet for ordningen «leie før eie». Ordningen har blitt forsøkt i Fræna kommune. Modellen «leie før eie» innebærer at kommunen kjøper en ny eller brukt bolig i markedet. Boligen finansieres med et tilskudd til utleieboliger fra Husbanken og et lån som kommunen tar opp. Det inngås en femårig leiekontrakt med det aktuelle husholdet, der leien settes til hva husholdningen maksimalt vil klare å betale i denne femårsperioden. I det sjette året kan husholdningen velge å kjøpe boligen.

I forslaget pekes det på at ordningen er ment å fange opp personer som har for lav inntekt til å kunne forsvare et boliglån. Målet er å gi flyktninger, rusmiddelmisbrukere og sosialt eller økonomisk vanskeligstilte en mulighet i boligmarkedet de ellers ikke ville ha hatt.

Forslagsstillerne understreker at boligene under denne ordningen primært er tenkt kjøpt i normale, blandede bomiljø der det i liten grad er kommunale utleieboliger i dag. Forslagsstillerne peker på at dette er viktig for å sikre en best mulig integrering av disse utsatte menneskene i samfunnet.

Det vises i dokumentet til at kommunen gjennom tildeling av en leiekontrakt med opsjon på et senere kjøp, ønsker å sette i gang en prosess der leietakeren gjennom et boligtilbud kombinert med tilstrekkelig støtte gjennom Nav-kontoret til yrkesdeltakelse, får endret på en uønsket livssituasjon.

I dokumentet vises det til at Fræna kommune rapporterer om gode resultater så langt og ønsker å videreføre «leie før eie»-ordningen.

Forslagsstillerne viser videre til at til tross for de gode resultatene har ikke Husbanken i dag mulighet til å videreføre ordningen fordi tilskuddet til utleiebolig til kommunen ikke kan gjøres om til et individuelt innskudd.

På bakgrunn av Frænas positive erfaringer mener forslagsstillerne at «leie før eie»-ordningen bør gjøres til en av Husbankens ordinære virkemidler som tilbys kommunene.