2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Willy Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, viser til at OSSEs parlamentariske forsamling i likhet med andre parlamentariske forsamlinger, blant annet har til mål å bidra til parlamentarisk dialog og samarbeid og å fremme utviklingen av demokratiske institusjoner. Organisasjonen er en arena for informasjon og erfaringsutveksling og fyller en viktig funksjon som deltaker i valgobservatøroppdrag i store deler av verden.

Komiteen registrerer at OSSE har tre faste komiteer; for politiske og sikkerhetsmessige spørsmål, for økonomi, vitenskap teknologi og miljøvern, og for demokrati, menneskerettigheter og humanitære saker. Temaer i 2010 har blant andre vært utviklingen i Afghanistan, rettsstaten – bekjempelse av internasjonal kriminalitet og korrupsjon, menneskehandel og integrering av multietniske samfunn.

Komiteen vil peke på at flere av disse saksområdene også undergis behandling i andre parlamentarikerforsamlinger som for eksempel Den interparlamentariske union (IPU) og Europarådet, og vil understreke betydningen av at arbeidet i Stortingets internasjonale delegasjoner samordnes.