Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen fremme forslag for Stortinget om å legge ned de regionale helseforetakene.

II

Stortinget ber regjeringen om omgående å fryse pågående omstillingsprosesser i lokalsykehusene inntil en nasjonal sykehusplan er utarbeidet.

III

Stortinget ber regjeringen utarbeide en nasjonal sykehusplan som en del av Nasjonal helse- og omsorgsplan.»

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne til at Norge står overfor viktige prioriteringer for å sikre at helsetjenester blir gitt til dem som trenger det mest, og at det utvikles et likeverdig tilbud i hele landet.

Det framholdes at uenighet og debatt har bidratt til at de regionale helseforetakene i noen grad mang-ler nødvendig legitimitet for å foreta viktige grep for å sikre hensiktsmessig drift og økt ressurskontroll. Forslagsstillerne mener at det innenfor eksisterende styringsmodell har vært vanskelig å sikre tydelig politisk styring av spesialisthelsetjenesten.

Det uttales at med større helseforetak får de regionale helseforetakene stadig mer begrenset legitimitet, og at det dermed er grunnlag for å fjerne mellomleddet som de regionale helseforetakene utgjør mellom helseforetakene og Helse- og omsorgsdepartementet.

Forslagsstillerne mener at dagens struktur også i utilstrekkelig grad synes å ivareta behovet for best mulig utnyttelse av de totale helseressursene, og at dette peker i retning av behov for både desentralisering og sterkere nasjonal samordning.

Forslagsstillerne mener at Helse- og omsorgsdepartementet bør overta noen av oppgavene som de regionale helseforetakene har utført. Det er etter forslagsstillernes mening ikke hensiktsmessig med etablering av et nytt direktorat. Det er for forslagsstillerne en avgjørende forutsetning at departementets eierstyring forenkles sammenlignet med dagens system for styring av regionale helseforetak og helse-fore-tak, og at denne er basert på en myndiggjøring av helseforetakene.

Det understrekes at ideelle, private sykehus, samt øvrige institusjoner innen somatikk, rusbehandling, psykisk helsevern og habilitering/rehabilitering, utgjør et viktig supplement og korrektiv til den offentlige helsetjenesten. Forslagsstillerne mener disse bør sikres en sentral rolle i sektoren også i framtiden, med langsiktige og forutsigbare rammebetingelser som gir rom for kompetanseoppbygging og investeringer i bygninger og trygge arbeidsforhold for de ansatte.

Det understrekes at lokalsykehusene er en viktig del av norsk helsetjeneste. Forslagsstillerne mener at omstillingsprosessene i lokalsykehusene omgående må fryses inntil man har fått på plass en omforent definisjon av hva et lokalsykehus skal inneholde.

Forslagsstillerne mener det må lages en nasjonal sykehusplan som en del av Nasjonal helse- og omsorgsplan.