Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Nav Forvaltning følger fortolkning av 2003 folketrygdloven § 9-10, hvor pleiepenger kan gis til foreldre i forbindelse med intensiv behandling og rehabilitering av barnet.»

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne til at ordningen med pleiepenger i folketrygden er etablert for at mennesker skal sikres inntekt i perioder med inntektsbortfall når foreldre må ta ansvar for opptrening og rehabilitering for syke barn.

Det vises til at det i 2003 etter politisk beslutning ble bestemt at mennesker med behov for intensiv trening og habilitering skulle få et tilbud om dette i spesialisthelsetjenesten, med mulig støtte etter folketrygdloven § 5-22. Dette utløste også en rettighet til pleiepenger etter folketrygdloven § 9-10.

Det påpekes at foreldre som i dag får rett til pleie-penger for å delta i og legge til rette for intensiv trening og habilitering, nå får beskjed om at retten til pleiepenger opphører fordi Nav Forvaltning har gjort en ny fortolkning av pleiepengeordningen og varighetsprinsippet gjennom §§ 9-10 og 9-11. Det framholdes at denne nytolkningen skjer uten at det har vært noen politisk behandling av saken.

Det er forslagsstillernes mening at Navs nye praksis bryter med det som har vært intensjonen for bistand til familier, samt med beslutninger som har bred politisk støtte. De mener det er et sterkt behov for klargjøring av rettigheter og for at regjeringen påser at Nav følger den fortolkning som tidligere er lagt til grunn gjennom praksis fra 2003.