Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Anita Orlund og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Siv Jensen, Tone Liljeroth, Peter N. Myhre og Torkil Åmland, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, viser til at det er en hovedoppgave for norsk utviklingspolitikk å bidra til at land får kontroll over egen utvikling og at flere mennesker får evnen til å ta kontroll over eget liv. Norsk bistandsinnsats er tuftet på solidaritet, kampen mot fattigdom, tusenårsmålssatsingen og troen på en FN-ledet verdensorden, noe et samlet storting sluttet seg til i Innst. S. nr. 269 (2008–2009), jf. St.meld. nr. 13 (2008–2009) – Klima, Konflikt og Kapital.

Komiteen vil vise til at Norge er en av verdens største givere av bistand målt som andel av bruttonasjonalinntekt (BNI). Komiteen mener det er viktig at norsk bistand administreres under et tydelig og etterprøvbart regelverk. For å sikre en mest mulig effektiv bistandspolitikk er komiteen enig med forslagsstillerne i at det må være åpenhet om hvem som mottar norske bistandsmidler, hvordan midlene anvendes, og graden av måloppnåelse i de ulike bistandsprosjektene.

Miljø- og utviklingsministeren har i brev til komiteen av 21. oktober 2010, redegjort for ulike tiltak regjeringen har igangsatt, og tiltak det arbeides med for å oppnå ytterligere forbedringer i tråd med de synspunkter og forslag som framkommer i representantforslaget. Komiteen er enig med regjeringen i at det kontinuerlig må arbeides for en best mulig forvaltning av norsk bistand, og sikre at det er full åpenhet rundt denne bistanden.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, mener på denne bakgrunn at intensjonen i forslaget i Dokument 8:168 S (2009–2010) er ivaretatt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til utviklingsministerens brev til komiteen av 21. oktober 2010 og ser det som positivt at departementet jobber med å øke åpenheten. Disse medlemmer vil likevel påpeke mangelen på en uavhengig evalueringsinstans.

Disse medlemmer registrerer statsrådens redegjørelse for arbeidet med evaluering av multilaterale organisasjoners arbeid, men savner en systematisk oppfølging også gjennom bevilgningsnivå og prioritering av midlene.

Disse medlemmer registrerer at det nå jobbes med økt åpenhet om enkeltprosjekter og om mislighold av bistandsmidler, og ser det som svært gledelig at slike data vil bli publisert på departementets nettsider i løpet av 2011.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser for øvrig til Dokument 8:141 S (2009–2010) om krav til åpenhet i norsk bistand, Fremskrittspartiets merknader i innstillingen til Dokument 8:141 S (2009–2010), samt disse medlemmers merknader knyttet til behovet for antikorrupsjon og åpenhet i forbindelse med behandlingen av Prop. 1 S (2009–2010).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre fremmer dokumentets forslag.