2.26 Kap. 868 Forbrukerombudet

Komiteen merker seg at Forbrukerombudet vil arbeide for å redusere forekomsten av lovstridig markedsføring gjennom å bidra til å avdekke usanne påstander om salg, førpriser og prisgarantier. Det er viktig at opplysninger som blir gitt i markedsføringen, gir et riktig bilde av innholdet og kostnadene ved tjenestene. Komiteen er enig i en slik prioritering av arbeidet.

Komiteen er kjent med at den økende bruken av Internett og mobiltelefon innebærer at mindre-årige kan gjøre avtaler og bruke penger uten at de møter selgeren fysisk. Komiteen er derfor tilfreds med at Forbrukerombudet vil arbeide for å hindre at mindreårige gjør avtaler der de ikke har rettslig kompetanse.

Komiteen er tilfreds med at Forbrukerombudet vil fortsette det internasjonale arbeidet for å bedre forbrukervernet, og at Forbrukerombudet har engasjert seg sterkt i den pågående prosessen i EU om et nytt forbrukerdirektiv hvor flere direktiv blir slått sammen til ett nytt.

Komiteen merker seg det gode arbeidet Forbrukerombudet – sammen med departementet og Forbrukerrådet - så langt har gjort for å påvirke innholdet i det nye forbrukerdirektivet – et arbeid som skal fortsette inn i 2011.

Komiteen er videre tilfreds med at Forbrukerombudet vil følge opp EU-kommisjonens arbeid med en felles europisk kontraktsrett, som ble lansert i EU før sommeren 2010.

Komiteen har registrert at gjennom de siste årene har det vært en stor utbygging av moderne boligkomplekser, og på grunn av f.eks. svingende økonomi har slike utbygginger tatt svært lang tid. Mange forbrukere har lidd økonomiske tap på grunn av den lange ventetida. Komiteen er derfor tilfreds med at Forbrukerombudet vil se til at kontraktene som blir brukt, blir bedre på dette punktet og at de heller ikke er urimelige.

Videre er komiteen fornøyd at med Forbrukerombudet vil fortsette gjennomgangen av kontrakter for feriehus, og de vil bidra til at kontraktene til f.eks. telefonmarkedet, TV-markedet og privatskolemarkedet ikke inneholder bindinger som er urimelige for forbrukerne.

Komiteen er kjent med at handel på nett øker og er derfor tilfreds med at Forbrukerombudet òg på dette området vil bidra til at forbrukerne ikke blir utsatt for urimelige kontrakter, og at prosessene for å gjøre avtaler må være enkle og trygge.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er enig i at det er viktig at Forbrukerombudet følger med på utviklingen innenfor markedsføring som bidrar til å hindre at barn og unge blir utsatt for direkte kjøpsoppfordringer.

Flertallet merker seg at Forbrukerombudet òg vil gjøre en vurdering av standardkontrakter på ulike områder. Generelt er det viktig at kontraktene er klare og balanserte, og at de ikke er urimelige.

Post 1 Driftsutgifter

Komiteen viser til regjeringens forslag og støtter dette.