5.5 Landbruks- og matdepartementet – Forskning og innovasjon

Programkategori 15.20 Forskning og innovasjon omfatter Landbruks- og matdepartementets bevilgninger til forskningsprogrammer, vesentlig via Norges forskningsråd, og basisbevilgninger til forskningsinstitutter.

I departementets strategi for forskning og forsk-ningsbasert innovasjon er kunnskapsbehovene fordelt på fem tematiske områder: Mat, helse og forbruker; tre og energi; tjenester; miljø- og ressursforvaltning; landbruk og samfunn. I alle disse temaene er forskning som går på landbrukets klimaarbeid prioritert. Det samme gjelder bioteknologi.

Departementet gjør ellers rede for regjeringens strategier, prioriteringer og bevilgningsformål på området landbruks- og matforskning. Det vil i 2011 være en sterkere prioritering innenfor departementets kjerneområder og områder med relevans for verdiskaping.

Det vises for øvrig til omtalen av regjeringens forskningspolitikk under punkt 5.1 ovenfor.

Kap. 1137 Forskning og innovasjon

Departementet foreslår en bevilgning på kr 402 771 000 under dette kapitlet. Bevilgningen til næringsrettet forskning på matområdet vil bli prioritert i 2011.

Departementet mener det kan være grunn til å se budsjettpostene for støtte til forskning og basisbevilgningene til institutter mer i sammenheng for å sikre langsiktig kompetanseutvikling i sektoren og vil på egnet måte komme tilbake til dette. Omstillingsmidlene under post 53 gjelder Veterinærinstituttets flytting til Ås.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til proposisjonen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet støtter regjeringens ambisjon om å ta i bruk mer trevirke, og skogs- og jordbruksavfall til energiproduksjon. I en turbulent tid for skognæringen kan alternativ bruk av skogsressursen utgjøre ett viktig ekstra bein å stå på. Fremskrittspartiet mener satsingen på mer effektive konverteringsprosjekter bør styrkes og har derfor foreslått å øke post 50 i sitt alternative budsjett med 10 mill. kroner for å styrke satsingen innen tre og energi.

Disse medlemmer vil peke på at Veterinærinstituttet er en av norske matvareprodusenters viktigste støttespillere. Det arbeidet instituttet gjør med å skaffe midler gjennom oppdragsforskning og levere kompetanse er av stor betydning for anerkjennelsen våre matvareeksportører nyter i våre eksportmarkeder. En basisløyving på bare 7 pst. kan gjøre det vanskelig å opprettholde og bygge kompetanse på lang sikt. At Veterinærinstituttet også må påregnes å bli involvert i Veterinærhøgskolens flytteprosess, vil også kunne virke forstyrrende på det daglige arbeidet. Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets forslag i alternativt budsjett om å tildele Veterinærinstituttet ytterligere 10 mill. kroner over post 51.