2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, merker seg at hovedmålet for Riksrevisjonens Dokument nr. 3:13 (2008–2009) har vært å undersøke i hvilken grad Kunnskapsdepartementet ivaretar sitt ansvar for å utforme et barnehagetilbud av høy kvalitet. Dette innebærer å ivareta behov, rettigheter, interesser og sikkerhet for barn og foreldre, samt å videreutvikle en kvalitetsbevisst og effektiv barnehagesektor og -forvaltning.

Komiteen sier seg enig i at ett av de sentrale målene for barnehagesektoren er å sikre et barnehagetilbud av høy kvalitet. Komiteen er også enig i Riksrevisjonens og Kunnskapsdepartementets oppfatning om at det er flere positive utviklingstrekk i barnehagesektoren.

Komiteen vil imidlertid understreke at undersøkelsen har avdekket en del svakheter som kan bidra til å svekke oppnåelse av målet om et barnehagetilbud av høy kvalitet, og komiteen forutsetter derfor at Kunnskapsdepartementet opprettholder fokus på dette område.

Komiteen merker seg også at noen barnehager har høyt sykefravær og lav grunnbemanning, og at én av ti barnehager har for få pedagoger og dermed ikke tilfredsstiller krav i forskrift om pedagogisk bemanning. Komiteen merker seg videre at undersøkelsen også viser at det settes av lite ressurser til tiltak for kompetanseheving for de barnehageansatte.

Undersøkelsen viser en økning i antallet barnehager der en eller flere ansatte har dispensasjon fra utdanningskravet. Komiteen merker seg imidlertid tiltakene som er satt i verk for å øke pedagogandelen slik at styrer og pedagogiske ledere har førskolelærer- eller likestilt utdanning. Selv om det kan gis dispensasjon fra dette kravet, ser komiteen positivt på at dispensasjonspraksisen skjer i henhold til regelverket.

Komiteen ser med bekymring på opplysningene som fremkommer i Riksrevisjonens rapport om at 23 pst. av barnehagene aldri har hatt tilsyn etter barnehageloven. Komiteen viser til at målet om høy kvalitet på barnehagetilbudet er ett av hovedmålene for barnehagesektoren, og vil derfor understreke betydningen av at det gjennomføres regelmessige tilsyn i hele sektoren. Komiteen ber departementet sørge for hyppigere tilsynsvirksomhet, for å sikre kvaliteten på barnehagetilbudet.

Komiteen viser til at private barnehager representerer anslagsvis halvparten av barnehagetilbudet i Norge og slik sett er de private tilbyderne sentrale i måloppnåelsen på feltet. For de private tilbyderne er det, slik komiteen ser det, særlig viktig at beregningene av tilskuddene er riktige og at tilskuddene kommer til rett tid.

Komiteen vil videre utrykke bekymring over at rapporten viser at fylkesmannens tilskuddskontroll for 2007 ikke er fullt ut dokumentert og at gjennomført tilskuddskontroll for 2008 har store mangler. Komiteen har derfor merket seg de tiltak som er iverksatt for å forbedre rapporteringen av tilskuddskontroll, og forventer raske resultater.

Komiteen vil, i likhet med Riksrevisjonen, understreke at Kunnskapsdepartementet har et overordnet ansvar for et godt finansieringssystem som er enkelt og oversiktlig og som gir forutsigbarhet for alle som omfattes av dette. Videre ønsker komiteen å påpeke det uheldige med at særlig de private barnehager opplever tilskuddsberegningene som kompliserte og at tildelingene oppfattes som uforutsigbare. Komiteen ser det som viktig at departement og offentlige etater har fokus på å intensivere veiledningen og at man vurderer hvordan regleverket kan gjøres enklere og mer oversiktlig for å sikre at grunnlaget for beregningene kommer klart og tydelig frem.