13.21.1 Statlege lån til Eksportfinans ASA

Samandrag

Eksportfinans ASA er en sentral tilbyder av konkurransedyktig finansiering til norsk eksportindustri. Eksportfinans hadde høsten 2008 problemer med å få tilgang til langsiktig finansiering. For å sikre at norske bedrifter fortsatt vil få tilbud om finansiering av eksportkontrakter som kvalifiserer for statlig støttede lån fra Eksportfinans, fremmet Regjeringen forslag om at staten skulle tilby Eksportfinans markedsmessige lån på bestemte vilkår, jf. St.prp. nr. 32 for 2009 og 18. desember 2008 fattet Stortinget vedtak i tråd med denne, jf. Innst. S. nr. 123 (2008–2009).

På dette grunnlag ble det inngått en avtale der den norske stat tilbyr Eksportfinans i to år framover å låne på markedsmessige vilkår. Avtalen innebærer at de lånene som staten yter til Eksportfinans utelukkende skal gå til å finansiere nye eksportkreditter som kvalifiserer under 108-ordningen.

I februar 2009 ble det åpnet for at Eksportfinans kan benytte lån under avtalen med staten til å finansiere markedslån for allerede inngåtte eksportkontrakter som står uten finansiering, og som i utgangspunktet oppfyller kravene til CIRR-lån. Disse eksportkontraktene må ha vært inngått før 1. mars 2009. Det totale lånebehovet under kap. 2428 Eksportfinans ASA, forventes å bli uendret i 2009.

Merknader frå komiteen

Komiteen tek omtalen til orientering.