Vedlegg: Brev fra Olje- og energidepartementet, v/statsråden, til energi- og miljøkomiteen, datert 14. september 1999

Vedr. Dokument nr. 8:52 om delprivatisering og børsnotering av Statoil

Jeg viser til brev av 26. juli 1999 fra energi- og miljøkomiteen hvor dokument nr. 8:52 (1998-99) Forslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Vaksdal, Øyvind Korsberg og Siv Jensen om delprivatisering og børsnotering av Statoil er vedlagt.

I St meld nr 37 (1998-99) Tillegg til St meld nr 46 (1997-98) informerte regjeringen om at Olje- og energidepartementet har igangsatt en vurdering av statens engasjement i petroleumsvirksomheten, herunder Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) og Den norske stats oljeselskap a.s (Statoil). Siktemålet med prosjektet er å vurdere grunnlaget for en effektiv organisering som bidrar til langsiktig verdiskaping og høye statlige inntekter.

I St prp nr 80 (1998-99) redegjorde regjeringen for at den ønsket å utvide prosjektet og ba i den forbindelse om en tilleggsbevilgning til særlig rådgivning. Stortinget innvilget dette.

Regjeringen mente bl.a. at det var nødvendig å gjennomføre en langt mer omfattende og detaljert analyse av alternative eierstrukturer i Statoil enn det som det var lagt opp til innledningsvis. Samtidig må det gjennomføres en grundig vurdering av alternative modeller for SDØE. Statoil er forretningsfører for SDØE og eventuelle endringer i Statoils eierstruktur vil medføre at det må etableres en ny løsning for SDØE.

Statens engasjement innenfor petroleumsvirksomheten representerer svært store verdier. Det er derfor viktig at engasjementet til enhver tid er organisert og strukturert på en måte som bidrar til at vi sikrer den beste langsiktige forvaltningen av vår nasjonalformue til beste for fellesskapet. Siktemålet med utredningen er å fremskaffe et best mulig beslutningsgrunnlag for regjering og Storting.

Departementet er godt i gang med utredningen. Det er komplekse problemstillinger som må belyses og utredes. Regjeringen vil benytte høsten til å vurdere saken. Saken vil bli lagt frem for Stortinget i petroleumsmeldingen eller i en egen stortingsproposisjon våren 2000.

Jeg mener det er viktig ha en åpen holdning i så viktige spørsmål som dette representerer for staten og landet. Det må sikres at alle relevante valgmuligheter blir belyst og vurdert. Forslaget fra stortingsrepresentantene Øyvind Vaksdal, Øyvind Korsberg og Siv Jensen vil bli tatt med i den videre utredningsprosessen. Departementet har mottatt innspill så vel fra egne rådgivere som sentrale aktører i næringen. Jeg mener det er riktig å ta en samlet drøfting av ulike alternativer og innspill når saken behandles i Stortinget til våren.