1. Sammendrag

       Forslagsstilleren viser i dokumentet til at det er svært uheldig at staten gjennom Statkrafts oppkjøp av aksjer i Sydkraft går inn på eiersiden i utenlandske kjernekraftverk. På denne måten bidrar den norske stat til å holde liv i svenske kjernekraftverk, og dermed også til å støtte de økonomiske interessene som ønsker en omfattende bruk av kjernekraft også i framtiden.

       Videre vises det til at selv om det er spesielt alvorlig at staten går inn som eier av utenlandske kjernekraftverk, må målet være at alle norske energiselskaper, enten de er offentlige eller private, opptre slik at fornybar energi som vannkraft, bioenergi og vindkraft gis bedre betingelser enn forurensende og helsefarlige energibærere. Dersom staten aktivt arbeider for å styrke kjernekraftens stilling som eier i svenske kjernekraftverk, vil Norge i praksis ha oppgitt målet om å erstatte kjernekraft med annen energi.

       På denne bakgrunn mener forslagsstilleren at det er behov for et klart regelverk som gjør det ulovlig for alle offentlige og private norske selskaper å eie kjernekraftverk i utlandet, og fremmer følgende forslag, datert 18. april 1996:

«1. Stortinget ber Regjeringen instruere Statkraft SF om å selge sine aksjer i det svenske kraftselskapet Sydkraft.
2. Stortinget ber Regjeringen legge fram et forslag som gjør det ulovlig for offentlige og private kraftselskaper og bedrifter i Norge å eie kjernekraftverk i andre land.»