1. Sammendrag

Stortingsrepresentant Jan Simonsen har den 7. mars 1996 fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som medfører strenge tilleggsstraffer for fanger som rømmer under soning ved norske fengsler. »

       I begrunnelsen for forslaget viser forslagsstiller til at det i fjor rømte 177 fanger fra norske fengsler, noe som er en økning på 12 % fra året før. De mange rømningene viser at det er behov for flere og sikrere lukkede anstalter. Det må vises tilbakeholdenhet med å innvilge permisjoner, og bemanningen må økes betraktelig. I tillegg er det nødvendig å innføre ordninger som reduserer fangenes ønsker om å rømme.

       I dag vil en fange som rømmer få permisjonskarantene og risikerer deretter en strengere vurdering av permisjonssøknadene. Fanger som rømmer kort tid før løslatelse får tillegg i soningstiden, vanligvis på 7-8 dager. Ettersom disse tiltak ikke er avskrekkende nok, bør det gis lovhjemmel for betydelige tilleggsstraffer som fortrinnsvis fastsettes i forbindelse med domfellelsen, eventuelt gjennom en ny rettssak. Stortinget bør få anledning til å drøfte ulike reaksjonsformer som vil innebære en tilleggsstraff som nevnt, for derved å redusere motivasjonen for rømninger.