1. Innledning

       Sosial- og helsedepartementet legger fram forslag til endringer på statsbudsjettet for 1995, hva angår kap. 2530 Fødselspenger og adopsjonspenger.

       De reviderte anslagene for folketrygdens utgifter i 1995 bygger i hovedsak på regnskapstall pr. 30. september 1995.

       Proposisjonen redegjør for hovedforutsetningene som var lagt inn i budsjettet mht. grunnbeløp, særtillegg, utvikling i antall stønadsmottakere m.v., jf. II.

       Videre gis en summarisk oversikt over hvilke tilleggsbevilgninger som er vedtatt av Stortinget hittil i år, samt en presentasjon av budsjetterte og faktiske (anslåtte) utgifter, jf. III.

Kap. 2530 Fødselspenger og adopsjonspenger

Post 70 Fødselspenger til yrkesaktive, overslagsbevilgning

       Anslått merforbruk i 1995 under denne posten er 83 mill. kroner. Det økte utbetalingsnivået under posten henger sammen med to forhold: Det er født flere barn enn forventet hittil i 1995, og fedrenes uttak av fødselspenger har steget. Det foreslås en tilleggsbevilgning på 83 mill. kroner.

Post 71 Engangsstønad ved fødsel, overslagsbevilgning

       Utbetalingsnivået hittil i år tilsier et merforbruk på 4 mill. kroner. Det foreslås derfor en tilleggsbevilgning på 4 mill. kroner.

Post 72 Feriepenger av fødselspenger til arbeidstakere, overslagsbevilgning

       Utgiftene påløper stort sett i mai. Forventet merbehov i 1995 under denne posten er på 7 mill. kroner. Det foreslås derfor en tilleggsbevilgning på 7 mill. kroner.

Post 73 Adopsjonspenger m.v., overslagsbevilgning

       Utbetalingsnivået tilsier et merforbruk i størrelsesorden 13,5 mill. kroner.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Roy N. Wetterstad viser til sine respektive merknader i B.innst.S.nr.2 (1994-1995) og går imot bevilgningen på post 73.