1. Innledning

   Til Stortinget.

       I dokumentet framsetter stortingsrepresentantene Solveig Sollie og Lars Sponheim følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen utvide ordningen « Vikarplass for arbeidsledige » til også å omfatte en ordning med omsorgspermisjon for ansatte som har omsorgen for barn under skolepliktig alder i samsvar med de premisser som ligger til grunn i dokumentet. »

       Forslagsstillerne omtaler en dansk ordning som gir mulighet for permisjon for bl.a. å utføre omsorgsarbeid, mot en godtgjørelse på 80 % av den arbeidsledighetstrygd vedkommende ville ha fått ved ledighet. Ordningen har vært en suksess, og danske myndigheter er kommet fram til at ordningen ikke medfører kostnader samfunnsøkonomisk sett.

       Utvidelsen som foreslås i dokumentet begrunnes med at dette vil gi foreldre større mulighet til å ta omsorg for egne barn i en periode. Samtidig vil flere arbeidsledige få verdifull arbeidspraksis.

       Forslagsstillerne presiserer at det må være et krav at arbeidsgiver ansetter en arbeidsledig i permisjonstiden. Det må videre legges til grunn at det utbetales en viss økonomisk støtte i permisjonstiden til den som tar omsorgspermisjon.