2.1 Sammendrag

Post 1 Apanasje

Løyvinga vert nytta til personlege utgifter for H.M. Kongen og H.M. Dronninga, medrekna utgifter i samband med diverse offisielle oppgåver, og til drift og vedlikehald av eigne eigedommar.

Post 50 Det Kongelege Hoff

Løyvinga vert nytta til kongehuset sine utgifter til offisielle oppgåver, drift av organisasjonen, infrastruktur og mindre investeringar til vedlikehald. Løyvingsforslaget tek omsyn til at det er naudsynt å auke bemanninga innanfor IKT-drift, samstundes som bemanninga til hushaldsdrift må aukast når Bygdøy Kongsgard vert teken i bruk.

Løyvinga skal òg dekkje utgifter til jamleg indre vedlikehald og utvikling av dei kongelege eigedommane Det Kgl. Slott, Bygdøy Kongsgard (hovudhuset m/sidebygning og park) og Oscarshall slott.

Post 51 Særskilde prosjekt ved Det Kongelege Hoff

Forslaget til løyving på 15,375 mill. kroner gjeld interiørprosjektet ved Oscarshall slott, som Det Kongelege Hoff har ansvaret for. Prosjektet har ei totalramme på 45 mill. kroner og omfattar innvendig rehabilitering av bygget, inkludert sikring og restaurering av kunst, møblar og anna inventar. Rehabiliteringa hadde oppstart i 2007 og tek sikte på å vere klar i 2009, slik at lystslottet kan opnast for publikum. Statsbygg har ansvaret for utvendig rehabilitering og teknisk infrastruktur.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen registrerer at budsjettet for programkategori 00.10 Det Kongelege Hus er totalt på kr 166 217 000 - en økning på kr 3 720 000 tilsvarende 2,3 pst. fra 2007.

Komiteen understreker at bevilgningen til denne programkategorien ikke inneholder poster under kap. 1581 (eiendommer kongelige formål), kap. 104 (offisielle reiser til utlandet) samt Forsvarsdepartementets diverse (H.M. Kongens adjutantskap), kap. 1732 (sjøforsvaret med Kongeskipet Norge og K/B Stjernen) som til sammen utgjør kr 89 589 000. I tillegg kommer kap. 441 (politiet - eskortetjenesten) der bevilgningen ikke oppgis.

Kap. 1 - H.M. Kongen og H.M. Dronningen

Komiteen viser til post 1 bevilgninger til Det Kongelige Hus med apanasje til H.M. Kongen og H.M. Dronningen for 2008 som er økt med 1,4 pst. til kr 8 256 000 - tilsvarende den generelle prisstigning.

Komiteen peker også på post 50 - Det Kongelige Hoff - som er økt med 9,1 pst. til kr 122 299 000 - der beløpet brukes til Kongehusets offisielle oppgaver, drift, infrastruktur og mindre investeringer til vedlikehold, økt bemanning innenfor IKT samt drift av nye Bygdøy Kongsgård. Summen dekker også vedlikehold og utvikling av de kongelige eiendommene Det Kgl. Slott, Bygdøy Kongsgård og Oscarshall slott.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til post 51- Særskilde prosjekt ved Det Kongelege Hoff. Posten omfatter kun rehabilitering av interiøret på Oscarshall slott med en totalramme på 45 mill. kroner over tre år og som beregnes ferdig i 2009. Imidlertid vil disse medlemmer minne om Budsjett-innst. S. nr. 10 (2006-2007) hvor komiteen la til grunn at nødvendige utgifter i forbindelse med periodevis oppgradering og utvikling av Det kongelig hus’ private eiendommer, som Prinsehytta og folkegaven Kongsseteren, kan inngå i bevilgninger på kap. 1 post 51.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser i denne sak videre til brev fra Det Kongelige Hoff datert 10. januar 2007 til Fornyings- og administrasjonsdepartementet med innspill i forbindelse med budsjettarbeidet for 2008. I brevet dokumenteres et behov for en bevilgning på kr 2 500 000 til rehabilitering av vinduer, tak og piper spesielt og fasader generelt, samt riving av gammel garasje på Kongsseteren. Med denne bakgrunn foreslår disse medlemmer en tilleggsbevilgning på kr 2 500 000 under post 51 - Særskilte prosjekt ved Det Kongelige Hoff. Disse medlemmer viser i denne sammenheng til sine merknader under kap. 41 Stortinget, post 70 Tilskudd til partigruppene.