4. Representantskapets sammensetning og organisasjon

Representantskapet har femten medlemmer som velges av Stortinget for fire år. Blant medlemmene velger Stortinget leder og nestleder for to år. Det velges også personlige varamedlemmer for representantskapets medlemmer.

I samsvar med sentralbankloven har representantskapet opprettet Den faste komité, som består av representantskapets leder, nestleder og tre andre medlemmer av representantskapet. Komiteen har ingen beslutningsmyndighet, men forbereder og avgir innstilling i saker som behandles av representantskapet.

Representantskapets og Den faste komités sammensetning 2010–2011 vises i tabell 1.

I vedlegg 1 gjengis en fullstendig oversikt over medlemmer og varamedlemmer med funksjonstid.

Sentralbankloven regulerer at representantskapet skal ha et sekretariat (tilsynssekretariatet), som utfører tilsyns- og kontrolloppgaver, forvalter avtalen med ekstern revisor og utfører sekretariatsfunksjoner for representantskapet. Tilsynssekretariatet fungerer også som en koordinator i samarbeidet mellom Norges Bank, ekstern revisor og Riksrevisjonen, særlig i relasjon til Statens pensjonsfond utland (SPU). Tilsynssekretariatet er faglig og administrativt uavhengig av Norges Bank. Representantskapet fastsetter instruks for tilsynssekretariatet, ansetter direktøren og fastsetter vedkommendes stillingsinstruks og betingelser. Representantskapet vedtar årlig tilsynsplaner, budsjett og regnskap for tilsynssekretariatet.

I desember 2009 valgte representantskapet Deloitte AS til ekstern revisor for Norges Bank og inngikk en engasjementsavtale for seks år, med virkning fra mai 2010. Hovedoppdraget omfatter revisjon av årsregnskapet til Norges Bank, inkludert regnskapsoppstilling for SPU. Videre omfatter avtalen begrenset revisjon av kvartalsregnskapene for SPU og mulighet for andre revisjons- og rådgivningsoppgaver etter nærmere avtale.

Representantskapets samlede organisasjon vises i figur 1, side 3.

Tabell 1. Medlemmer av Norges Banks representantskap og den faste komité 2010–2011

REPRESENTANTSKAPET

Reidar Sandal, leder

Frank Sve, nestleder

Tormod Andreassen

Eva Karin Gråberg

Runbjørg Bremset Hansen

Kåre Harila

Marianne Lie

Morten Lund

Terje Ohnstad

Monica Salthella

Synnøve Søndergaard

Tom Thoresen

Gunvor Ulstein

Erland Vestli

Reidar Åsgård

DEN FASTE KOMITÉ

Reidar Sandal, leder

Frank Sve, nestleder

Runbjørg Bremset Hansen

Monica Salthella

Tom Thoresen