Generell oppfølging av sentralbankvirksomheten

Representantskapet har i 2010 hatt til behandling flere saker fra hovedstyret som gir representantskapet viktig oppdatering om sentralbankvirksomheten og et godt grunnlag for tilsynet.

Sakene har blant annet omfattet følgende rapporter:

  • Årsrapport og kvartalsrapporter om forvaltningen av Norges Banks pengemarkedsportefølje

  • Halvårlige rapporter om finansiell stabilitet

  • Halvårlige rapporter om kontante betalingsmidler

  • Årsrapport om betalingssystemer

  • Årsrapport om sedler og mynter

  • Årsrapport om Norges Banks oppgjørssystem og sikkerhet for bankenes lån

  • Årsberetning og årsregnskap for Norges Bank

  • Årsberetning og årsregnskap for Norges Banks pensjonskasse

Rapportene er supplert med redegjørelser og utdypninger fra sentralbanksjefen i representantskapets møter. Det er videre blitt redegjort for enkelte temaer innenfor pengepolitikken.

Norges Banks internrevisjon har i 2010 gjennomført to revisjonsprosjekter for hovedstyret innenfor sentralbankvirksomheten. Oppsummeringer av rapportene er behandlet av representantskapet.

Representantskapet mener, på grunnlag av gjennomført tilsyn, at hovedstyret har en tilfredsstillende styring og kontroll med sentralbankvirksomheten.

Det redegjøres under for representantskapets behandling av særskilte saker og forhold på dette området.

Særskilte saker og forhold

Norges Banks rolle og ansvar i arbeidet med finansiell stabilitet

Representantskapet holdes orientert om Norges Banks analyser, vurderinger og tiltak i arbeidet med å fremme økonomisk stabilitet i Norge. Orienteringene skjer ved gjennomgang av hovedstyrets protokoller og presentasjoner fra sentralbanksjefen i enkelte saker. Videre mottar representantskapet Norges Banks rapporter om finansiell stabilitet.

Representantskapet er blitt orientert om anbefalinger til systemet for bankkriseløsninger som Norges Bank har gitt i brev til Finansdepartementet i forbindelse med rapport om finansiell stabilitet 2/2010.

Med bakgrunn i den internasjonale finanskrisen fikk representantskapet i juni 2010 en redegjørelse fra hovedstyret om arbeidet som pågår internasjonalt med organisering av tilsynet med bankene, herunder behovet for klargjøring av rolle- og ansvarsdeling mellom de berørte myndigheter. Representantskapet tok redegjørelsen til etterretning og vil følge hovedstyrets videre vurderinger av disse spørsmålene.

I forbindelse med representantskapets studiereise til London i september 2010 fikk representantskapet en orientering av Bank of England om utviklingen internasjonalt innenfor reguleringer og tilsyn på bank- og finansområdet. Det ble særskilt redegjort for organisering av et makrotilsyn underlagt sentralbanken.

Representantskapet har fått redegjørelser om at Norges Bank mener at erfaringene fra finanskrisen viser behov for å styrke overvåkingen av det finan-sielle systemet som helhet. Det planlegges for en rekke tiltak, blant annet økt vektlegging av makrotilsyn og overvåking av systemrisiko.

Representantskapet konstaterer at hovedstyret har fokus på videre utvikling av tilsyn med og overvåking av det finansielle systemet i Norge, herunder Norges Banks rolle i utvikling av systemer og metoder.

Seddel- og myntområdet

Norges Bank har ansvaret for å utstede pengesedler og mynter. Nokas AS leverer depottjenester for Norges Bank fem steder i landet. Det Norske Myntverket AS utfører produksjon av norsk sirkulasjonsmynt og minnemynt etter avtale med Norges Bank. Norges Bank har videre inngått avtaler med to seddelprodusenter i utlandet om produksjon av norske sedler.

Seddel- og myntområdet har generelt høy prioritet i representantskapet, blant annet med bakgrunn i den iboende risikoen for misligheter, renommérisiko og lav toleransegrense for feil. Tilsynssekretariatet har i 2010 gjennomgått utvalgte deler av Norges Banks styring og kontroll på dette området.

Tilsynssekretariatet har foretatt en gjennomgang av prosesser for produksjon og innkjøp av norske sedler fra eksterne leverandører. Formålet var å vurdere om overordnede forutsetninger var ivaretatt og om det var etablert prosesser og oppfølgingsrutiner i tråd med Norges Banks styringsmodell. Det er i den forbindelse gjennomført et tilsynsbesøk hos en leverandør. I rapport til representantskapet i juni 2010 konkluderes det positivt i forhold til målekriteriene for gjennomgangen.

Hovedstyret har gitt en skriftlig redegjørelse om lønnsomheten ved kjøp av sedler i utlandet. Denne viste en tilfredsstillende lønnsomhet, og representantskapet tok redegjørelsen til etterretning.

Representantskapet har ikke hatt merknader til Norges Banks prosesser og kontrollrutiner på kontantområdet i 2010.

Sikkerhet og beredskap

Arbeidet med sikkerhet og beredskap er et prioritert område i Norges Bank. Konsekvensene ved eventuelle hendelser kan være alvorlige. Hovedstyret har i 2010 oppdatert prinsippene for styring av sikkerhet, beredskap og håndtering av kriser i Norges Bank. Disse ivaretar blant annet krav i sikkerhetsloven, personopplysningsloven og arbeidsmiljøloven samt nye offentlige veiledninger og standarder for sikkerhet. Prinsippene er gjennomgått og tatt til etterretning av representantskapet.

Norges Bank gjennomfører jevnlig trusselvurderinger av forhold som kan påvirke Norges Banks sikkerhet og interesser nasjonalt og internasjonalt. Trusselvurderingene rapporteres til hovedstyret regelmessig. Representantskapet er i 2010 blitt orientert om trusselvurderingene og tiltak og handlinger relatert til dette. På anmodning fra representantskapet er det blitt utarbeidet en særlig redegjørelse om personkontroll av utenlandske arbeidstakere og leverandører.

Tilsynet med dette området i 2010 underbygger representantskapets oppfatning av at Norges Bank gir arbeidet med sikkerhet og beredskap høy prioritet.

Statens innskudd i Norges Bank

Innskudd fra statskassen er plassert på foliokonto i Norges Bank, og det er etablert en konsernkontoordning som er en del av statens økonomiforvaltning. Ved utløpet av 2010 utgjorde statens innskudd i Norges Bank 137 mrd. kroner.

Det er inngått en avtale mellom Finansdepartementet og Norges Bank som regulerer drift og forvaltning av statens konti i Norges Bank. Arbeidet skal blant annet utføres innenfor rammen av sentralbankloven, regelverk for økonomistyring i staten samt retningslinjer for oppgjørskonti i konsernkontosystemet i Norges Bank.

I denne avtalen er det regulert at en uavhengig revisjons- eller kontrollinstans skal avgi en årlig attestasjonsuttalelse til Finansdepartementet om Norges Banks oppfyllelse av bestemte krav i avtalen. Tidligere ble denne oppgaven utført av sentralbank-revisjonen. I forståelse med Finansdepartementet har tilsynssekretariatet avgitt en uttalelse til representantskapet for 2010.

Uttalelsen, som er avgitt uten merknader, er tatt til etterretning av representantskapet og oversendt Finansdepartementet.

Administrative saker

Norges Bank har egen pensjonskasse opprettet med formål å yte pensjoner til pensjonskassens medlemmer og deres etterlatte. Pensjonskassen er en selvstendig juridisk enhet med eget regnskap. Det er inngått en avtale om pensjonsordning mellom Norges Bank og Norges Banks pensjonskasse. Hovedstyret har myndighet til å vedta endringer i bankens pensjonsordning, men saker av viktighet skal forelegges representantskapet og styret i pensjonskassen før vedtak fattes.

Nytt regelverk for alderspensjon i folketrygden trådte i kraft fra 1. januar 2011. Fra samme dato gjøres nødvendige tilpasninger i bankens pensjonsordning. Representantskapet har i 2010 fått seg forelagt forslag til endringer i pensjonsavtalen og vedtektene for pensjonskassen.

Det har ikke vært merknader fra representantskapet i saken. Representantskapet konstaterer at hovedstyret har gjennomført tilpasninger av Norges Banks pensjonsordning til ny folketrygd.