Skriftleg spørsmål fra Marianne Sivertsen Næss (A) til energiministeren

Dokument nr. 15:1661 (2023-2024)
Innlevert: 04.04.2024
Sendt: 05.04.2024
Svart på: 11.04.2024 av energiminister Terje Aasland

Marianne Sivertsen Næss (A)

Spørsmål

Marianne Sivertsen Næss (A): Hvordan vil statsråden sikre at NVE prioriterer nettutbygging i Finnmark og sørger for at 420 kV-linja til Varangerbotn er på plass innen 2032?

Grunngiving

Regjeringa har vedtatt i sin kraftpakke for Finnmark at 420kV-linja til Varangerbotn skal bygges. Regjeringen varslet tydelige styringssignaler ut fra den energipolitiske og forsvars- og sikkerhetspolitiske situasjonen i nord, at Norges vassdrags- og energidirektorat prioriterer konsesjonssøknader om nett og kraftproduksjon i nord, med særlig vekt på Finnmark.
I Øst-Finnmark er det konsesjonsgitt 170 MW ny, fornybar produksjon. Det er også planer/prosjekter på etablering av grønn hydrogenproduksjon på ca. 300 MW som vil kunne være løsningen for elektrifisering av transportnæringen spesielt. Det er meldt interesse for uttak av ytterligere 200 MW i form av nye grønne næringer, elektrifisering av industri mm. I tillegg kommer videre elektrifisering av alminnelig forsyning. Nytt forbruk < 5 MW (og < 20 GWh i året) kan i dag tillates koplet til. Utover dette er det køordning hvor videre kapasitet er prisgitt utbygging av ny 420 kV linje til Varangerbotn.
Forsyningssikkerheten til Øst-Finnmark er i stadig større grad utfordret som følge av forhold i transmisjonsnettet. I dag har Statnett SF ei linje på 132 kV nivå mellom Lakselv og Adamselv. I den grad de kan trekke veksler på nettstrukturer i Finland og Sverige vil de kunne ha redundans også mot Øst-Finnmark. Denne muligheten utfordres til stadighet. I august 2022 var det en hendelse som berørte hele 9 kommuner. Det er et uttrykk for sårbarheten i systemet slik det er nå. En ny 420 kV linje vil derfor ha stor forsyningssikkerhetsmessig betydning og Statnett SF’s siste tidsanslag tilsier at ny 420 kV linje kan være på plass i 2032.
Det er avslutningsvis viktig å understreke at en prioritert behandling av 420kV-linja til Varangerbotn ikke betyr at rettighetshavere skal overkjøres – fram mot 2032 er det god tid for å gjennomføre prosesser som ivaretar alle hensyn. Det er nå avgjørende for regionen at NVE prioriterer nettutbygging i Finnmark og sørger for at 420 kV-linja til Varangerbotn er på plass innen 2032. Det er av sikkerhetspolitisk betydning å legge til rette for utvikling av samfunns- og næringsliv i Finnmark. Det er bra for hele landet om vi lykkes med dette.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Statnett har ansvar for en samfunnsmessig rasjonell drift og utvikling av transmisjonsnettet i hele landet. Statnett har søkt om konsesjon til ny 420 kV- ledning fra Skaidi til Lebesby, og videre fra Lebesby til Seidafjellet (Varangerbotn). For disse ledningene skal NVE avgi en innstilling og sende saken til Energidepartementet som fatter vedtak. Søknaden om Skaidi-Lebesby har vært på høring og er til sluttbehandling i NVE, mens søknaden om Lebesby-Seidafjellet er mottatt og vil bli sendt på høring. For tiltak som har fått konsesjon er det Statnett som fatter investeringsbeslutning og gjennomfører tiltaket.
I statsbudsjettene for 2023 og 2024 er det gjennomført en historisk styrking av energimyndighetene. Deler av midlene går til å øke saksbehandlingskapasiteten i NVE og til utvikling og bruk av digitale verktøy for raskere planlegging og konsesjonsbehandling av nytt nett og ny kraftproduksjon. I lys av regjeringens kraft- og industriløft for Finnmark, har Energidepartementet i tildelingsbrevet til NVE bedt direktoratet om å prioritere framdrift i behandlingen av konsesjonssøknader om nett og ny produksjon i Finnmark høyt.
Regjeringen har lagt fram en bred tiltakspakke for å legge til rette for bedre ivaretakelse av reindriften ved planlegging og utbygging av energi. Tiltakspakken skal bidra til å legge til rette for videre utbygging av nødvendig kraft og nett i Midt- og Nord-Norge, samtidig som reindriftens interesser skal ivaretas slik at de kan bygge videre på næringen i et generasjonsperspektiv.
Summen av kraftløftet og prioriteringen av prosjekter i Finnmark, en kraftig styrking av konsesjonsbehandlingen og tiltakspakken for reindrift og energi legger godt til rette for at vi lykkes med de ambisiøse målene for utvikling av kraftsystemet i Finnmark.