Skriftleg spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1574 (2023-2024)
Innlevert: 18.03.2024
Sendt: 18.03.2024
Svart på: 02.04.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Hvor lenge har det pågått dialog på politisk- og administrativt nivå mellom norske myndigheter og houthiene siden Støre-regjeringen tiltrådte, og hvor mye har Norge gitt i bistand til Jemen i samme periode?

Grunngiving

Gjennom media ble det nylig kjent at norske politikere og diplomater har møtt representanter for houthiene i Jemen. Dette har skjedd på tross av at Houthi-militsen med jevne mellomrom har gjennomført flere terrorangrep mot den sivile skipstrafikken i Rødehavet de siste månedene, og er terrorlistet av blant andre USA. Til NRK uttalte et medlem av houthienes forhandlingsdelegasjon at det er kontakt på høyt nivå mellom houthiene og norske myndigheter, og at Norges standpunkt der bistandsarbeidet ikke er stanset til tross for angrepene mot den sivile skipstrafikken er «fantastisk».

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Kontakten med houthiene begynte før Støre-regjeringen tiltrådte. Formålet med kontakten med houthiene har vært og er å støtte opp om FNs innsats for å finne en løsning på konflikten i Jemen. Etter at houthiene begynte sine angrep mot skipsfarten i Rødehavet – inkludert mot norske skip – har vi formidlet vår utvetydige fordømmelse av disse angrepene og vurdert muligheter for å avspenne situasjonen, i samråd med våre allierte. Vi har hatt enkelte samtaler på statssekretærnivå med houthiene for å forsterke disse budskapene.
Norge gir støtte i form av nødhjelp til sivilbefolkningen i Jemen. Jemen er en av verdens største humanitære kriser. Etter ni år med borgerkrig har rundt 18 millioner mennesker i Jemen behov for grunnleggende nødhjelp. Støtten gis via FN og andre partnerorganisasjoner. Den årlige støtten har vært ganske stabil siden 2017, på mellom 200 og 300 millioner kroner i året.
Det ville vært urimelig å straffe sivilbefolkningen fordi en væpnet gruppe angriper skipsfarten. Den humanitære støtten Norge gir går via anerkjente organisasjoner og partnere. Den går altså ikke til myndighetene eller væpnede grupper. Det er utenkelig at angrepene med missiler og droner ville blitt stoppet om Norge sluttet å gi nødhjelp til sivilbefolkningen i Jemen, og det er naivt å tro at terrorlisting og bombing alene kan få slutt på angrepene.
Å hegne om norske interesser i utlandet er mitt ansvar, og det er et ansvar jeg tar på det største alvor.