Skriftleg spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:1499 (2023-2024)
Innlevert: 08.03.2024
Sendt: 11.03.2024
Svart på: 13.03.2024 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): EUs energikommissær Kadri Simson ble torsdag tatt med på rundtur i Telemark av Støre-regjeringen for en nærmere titt på norsk vannkraft, og kvitterte gjestfriheten ut med dårlig skjulte trusler om konsekvenser hvis ikke Norge snarest implementerte 4.energimarkedspakke og integrerte seg tettere.
Kan energiministeren avklare om man planlegger å innføre 4.energimarkedspakke, hva status er for pakken, hva regjeringens plan er for implementering hvis ja, og om man i det hele tatt planlegger å si nei til noe suverenitetsavståelse?

Grunngiving

EUs energikommissær Kadri Simson ble torsdag tatt med på rundtur i Telemark av Støre-regjeringen for en nærmere titt på norsk vannkraft. Ifølge NRK og andre medier var responsen fra EUs energikommisær Kadri Simson at det største «batteriet» man hadde i Europa akkurat nå var norske vannreserver, og at Norge ikke kunne vente med å ta inn den omstridte fjerde energimarkedspakken uten at det får konsekvenser, og at flere utenlandskabler må bygges på sikt.
I dag uttalte statsminister Støre følgende til NRK om Simsons uttalelser om konsekvenser for Norge hvis man ikke tilsluttet seg 4. energimarkedspakke og bygget flere utenlandskabler: – Det bestemmer vi. Det er Norge som bestemmer om vi skal ha flere utenlandskabler. Det går ikke denne regjeringen inn for, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK på fredag.
Utenriksministeren uttalte i stortingsdebatten om den utenrikspolitiske redegjørelsen 7. mars i år følgende om den fjerde energimarkedspakken, eller ren energi-pakken som den også kalles:

"..det er også noen spørsmål som krever nærmere avklaring, og da viser jeg til energiministeren og hans mange svar på det samme spørsmål når det gjelder framdrift på det. Det jobbes det selvfølgelig med."

Det fremstår som det er to sannheter som gjelder for regjeringens arbeid med EUs 4. energimarkedspakke. Den ene sannheten er at pakken er uaktuell for Støre regjeringen, mens den andre sannheten er at dette jobbes det med taktfast i departementer.
EUs ønske om at Norge skal tetter tilknytte seg EUs kraftmarkeder kommer ikke fra godhet, men fra egeninteresse for EU. EUS interesser og Norges interesser er med stor sannsynlighet i denne saken, divergerende.
Det bes om at energiministeren greier nærmere ut om hvilke spørsmål om krever nærmere avklaring, samt om videre fremdrift i regjeringens arbeid med fjerde energimarkedspakke.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: EU har vedtatt flere direktiver og forordninger på energiområdet de siste årene, herunder regelverket i Ren Energi-pakken fra 2018 og 2019. Jeg forstår det slik at henvisningen til fjerde energimarkedspakke i spørsmålet gjelder det sistnevnte regelverket. Flere av rettsaktene henger sammen, og innholdet i dem og konsekvensene ved gjennomføring i Norge er blant spørsmålene som må vurderes. Jeg viser for ordens skyld til svaret på spørsmål nr. 1438 fra representanten Marhaug om regjeringens plan om fremleggelse av EUs fjerde energimarkedspakke i brev 7. mars.
I tråd med EØS-avtalen er jeg opptatt av å redusere etterslepet av saker som er vedtatt i EU, men som ikke innlemmet i EØS-avtalen. Samtidig er jeg opptatt av at vi skal gjøre gode vurderinger av innholdet i og konsekvensene av regelverket før det innlemmes, herunder behovet for eventuelle EØS-tilpasninger i den grad det er behov. Jeg må komme tilbake til hvilke nærmere vurderinger som må gjøres i den forbindelse.
Det er så langt ikke truffet vedtak i EØS-komiteen om innlemmelse av regelverket i Ren Energi-pakken. Jeg er innstilt på at vi skal jobbe videre med sikte på reduksjon av etterslepet i rettsaktene om energi, sammen med våre EFTA-partnere og i dialog med EU-siden. Det er for tidlig å kommentere på når og hvordan dette vil bli lagt fram for Stortinget.