Skriftleg spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:1441 (2023-2024)
Innlevert: 04.03.2024
Sendt: 05.03.2024
Rette vedkommende: Utviklingsministeren
Svart på: 12.03.2024 av utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Hvilke norske institusjoner tilbyr offentlig finansiering til energiprosjekter i utlandet og hvor mye gikk fra disse institusjonene til fornybar og fossil energi i 2023?

Grunngiving

Norge sluttet seg til the Clean Energy Transition Partnership (CETP) i fjor, som forplikter Norge til å stoppe internasjonal offentlig finansiering av fossil energi, og heller støtte den grønne omstillingen. CETP flytter allerede 6,5 milliarder dollar hvert år bort fra fossil energi over til fornybarnæringen og Norges medlemskap har potensial til å høyne dette tallet.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp)

Svar

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim: I Regjeringens utviklingspolitikk er fornybar energi prioritert. Tallene for 2023 er ikke klare ennå, men til sammen forpliktet Norfund og Eksfin godt over 10 milliarder kroner til prosjekter for utbygging av fornybar energi i løpet av januar til juli i fjor.
Vi har en betydelig satsing på fornybar energi i utviklingspolitikken gjennom Klimainvesteringsfondet og den nye garantiordningen for fornybar energi. Norge støtter også de multilaterale utviklingsbankenes investeringer i energitilgang og grønne overganger i utviklingsland, med en klar føring om å oppskalere investeringer i fornybar energi og fase ut allerede begrenset finansiering av fossil energi. Vi finansierer også kunnskapsprogrammet Energi for utvikling (Efu) samt store tilskudd til multilaterale organisasjoner som gjør betydelige investeringer i prosjekter som jobber med utbygging av fornybar energi. Programmet Olje for utvikling (Ofu) fases ut i 2024 og det er vedtatt at Norfund ikke skal investere i gass etter 2022 med unntak av klart definerte og nødvendige tilfeller.
Norfund er statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland. Selskapet investerer risikokapital i privat sektor i utviklingsland. Hensikten er å etablere levedyktig og lønnsom virksomhet som ellers ikke vil bli igangsatt som følge av høy risiko. Norfund forvalter også Klimainvesteringsfondet, som investerer i fornybar energi i utviklingsland som i dag har høye klimagassutslipp med store utslipp fra kullkraft og annen fossil kraftproduksjon.
Norfund skal investere om lag 60 prosent av kapitaltilskuddet over tid i fornybar energi under utviklingsmandatet og for klimainvesteringsfondet er denne andelen 100 prosent. I 2023 forpliktet selskapet totalt 2,988 milliarder norske kroner til investeringer i fornybar energi i utviklingsland. 1,613 milliarder kroner ble investert gjennom Klimainvesteringsfondet og 1,375 kr over Norfunds ordinære mandat. Dette tallet inkluderer investeringer i transmisjon som er viktig for å øke andelen fornybar energi. Norfund foretok ingen investeringer i utvinning av, eller kraftproduksjon basert på, fossil energi i 2023 i tråd med gjeldende retningslinjer.
Eksfin fremmer norsk eksport ved å gi lån og garantier til kjøpere av norske eksportvarer og -tjenester. Eksfin tar, innenfor sitt handlingsrom, beslutninger om finansiering av enkeltsaker. Det gjøres nøye vurderinger av blant annet kredittverdighet, bærekraft og miljø- og sosiale forhold. Tallene for hele 2023 er enda ikke klare, men i perioden januar til juli 2023 ble det gitt 14,8 mrd. kroner i nye garantier under Alminnelig garantiordning. Av dette utgjorde 7 mrd. kroner fornybar kraftproduksjon og miljøteknologi (47,3 pst.), primært knyttet til havvind og solenergi. Fossil energi utgjorde 4,1 mrd. kroner (27,7 pst.), og «andre prosjekter» 3,7 mrd. kroner (25 pst.). Når det kommer til nye lån ble det i perioden januar til juli 2023 gitt lån for 10,5 mrd. kroner. Av dette var 1,3 mrd. kroner fornybar og grønn teknologi (12,4 pst. av nye lån i 2023), 4,1 mrd. kroner var knyttet til olje og gass (39,1 pst.), og andelen nye lån i 2023 som gikk til «andre prosjekter» var 5,1 mrd. kroner (48,5 pst.).
Regjeringen jobber nå med hvordan tilslutningen til Clean Energy Transition Partnership skal operasjonaliseres i Eksfin. Disse nye føringene vil bidra til å ytterligere dreie Eksfins finansiering vekk fra olje og gass og over til fornybare næringer.
Hoveddelen av bistandsmidlene som går til fornybar energi forvaltes gjennom Norad. Støtte via Verdensbanken, Afrikabanken og andre partnere, og noe direkte til selskaper gjennom bedriftsstøtteordningen, er knyttet til å tilrettelegge for fornybar energi. Totalt utbetalte Norad i 2023 813,2 millioner kroner til energi, av dette var 59,9 millioner kroner, dvs. ca. 7,4 %, til Olje for Utvikling. De norske ambassadene har også noen bistandsmidler som skal gå til fornybar energi.