Skriftleg spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1252 (2023-2024)
Innlevert: 14.02.2024
Sendt: 15.02.2024
Svart på: 22.02.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hvilken fleksibilitet har Nav i dag, og hvilken fleksibilitet mener statsråden at Nav bør ha, for å tillate at de ulike typene arbeidsmarkedstiltak hos tiltaksleverandører også kan gjennomføres utenom ordinær arbeidstid?

Grunngiving

Min medrepresentant Margret Hagerup og jeg har flere ganger vært i kontakt med Linda Øye og Fra Offer til Kriger, som gjør et viktig arbeid for å inkludere flere i arbeidslivet.
De driver blant annet kafeen «Meir enn ei skjeva» på Bryne torg og skriver på sine nettsider at for dem er «kafédrift et verktøy som særlig er effektivt for å bearbeide og få kontroll på sosial angst. Vi ser at i vår målgruppe er det nettopp sosial angst, skam, følelse av annerledeshet og mislykkethet som er de største utfordringene for å fungere i skole og arbeid. Vi jobber etter recoverymetoden og har gode resultater med å fokusere på å bygge mentale muskler hos våre krigere, samt å spille hverandre gode.»
Fra Offer til kriger har 18 deltakere på arbeidsforberedende trening. De har ulike utfordringer og bør i størst mulig grad få en tilrettelegging skreddersydd sine behov. For enkelte deltakere med sammensatte utfordringer, kan det eksempelvis være en fordel å starte (og tilsvarende avslutte) arbeidsdagen noe senere. For enkelte kan det være både ønskelig og hensiktsmessig å jobbe i kafeen også på ettermiddager. Ifølge våre opplysninger melder imidlertid Nav om at deltakerne ikke kan jobbe etter kl.15.00, selv om både den sosiale entreprenøren og deltakerne selv foretrekker dette.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: I forskrift om arbeidsmarkedstiltak er det fastsatt at varigheten og omfanget av et arbeidsmarkedstiltak skal tilpasses deltakerens individuelle behov, innenfor de begrensninger som gjelder for det enkelte tiltaket. Det har over lang tid vært en etablert norm i Arbeids- og velferdsetaten at arbeidsmarkedstiltakene gjennomføres innenfor tidsrommet for ordinær arbeidstid, det vil si i tidsrommet fra kl. 08.00 til 16.00. Samtidig vil arbeidstiden hos en gitt arbeidsgiver ha betydning for når i løpet av dagen tiltaket kan gjennomføres. Det gjøres også individuelle vurderinger om arbeidstid basert på brukerens behov og mål.
Regjeringen vil styrke bruken av arbeidsmarkedstiltak som bidrar til at flere kan få innpass i arbeidslivet. Før sommeren 2024 vil vi derfor legge fram en melding til Stortinget om hvordan vi kan få enda flere i jobb. Stortingsmeldingen vil blant annet drøfte hvordan det kan legges bedre til rette for at flere kan få og beholde arbeid gjennom ulike tiltak.