Skriftleg spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:723 (2023-2024)
Innlevert: 15.12.2023
Sendt: 18.12.2023
Svart på: 02.01.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Er dette en problemstilling statsråden er kjent med at foregår i Nav, og støtter statsråden den praksisen med at folk må bli kriminelle, før de kan få hjelp av Nav?

Grunngiving

Til stadighet får undertegnede eposter, fra forskjellige personer med forskjellige problemer. Et problem som har vært gjentagende i det siste, er personer som har fått beskjed av Nav, om å ta ut penger fra eget firma eller AS, for å dekke løpende utgifter de selv har, før de kan få ytelser fra Nav. Det er faktisk ikke lov, å tømme en bedrift for penger, for å betale egne regninger. Da må det i så fall føres som lønn, men man må jo gå ut i fra, at mennesker heller vil motta lønn fra eget firma, hvis det er god nok likviditet i firmaet til å ta ut lønn, før de går på Nav.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Jeg legger til grunn at representanten med ytelser fra arbeids- og velferdsforvaltningen mener økonomisk stønad (sosialhjelp) etter sosialtjenesteloven. Videre legger jeg til grunn at spørsmålet om Nav-kontoret kan kreve at en person bruker pengene på firmaets konto til eget livsopphold, gjelder tilfeller der en person driver eget firma (ansvarlig selskap/enkeltmannsforetak eller aksjeselskap hvor personen er eneaksjonær), men søker økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven til livsopphold fordi firmaet ikke har vært lønnsomt i den senere tiden.
Arbeids- og velferdsdirektoratet har orientert meg om at selvstendig næringsdrivende, oppdragstakere og andre som får inntekter på annen måte enn gjennom ordinært ansettelsesforhold, som et utgangspunkt plikter å skaffe seg ordinært arbeid dersom virksomheten de driver ikke gir tilstrekkelig inntekt. Hvorvidt personen skal pålegges å søke ordinært arbeid, må vurderes konkret og individuelt, blant annet ut fra om det kan forventes at virksomheten vil gi bedre lønnsomhet innen rimelig tid.
Personen må som utgangspunkt bruke egne midler som vedkommende rår over, eller kan gjøre tilgjengelige, til eget livsopphold. Med egne midler menes alle former for bankinnskudd, formue og kapitalinntekter, utestående midler, realiserbare formuesgoder, leieinntekter, arv, pengegaver og gevinster, erstatninger, legater og lignende. Hvorvidt slike midler skal tas med i stønadsberegningen, må vurderes konkret ut fra blant annet hva slags type midler det er snakk om, beløpets størrelse, konsekvenser av at midlene brukes og tjenestemottakers helhetlige situasjon, herunder om hjelpebehovet er å anse som kortvarig eller langvarig. Nav-kontoret må vurdere om midlene er bundet opp til forpliktelsene til firmaet eller er disponible for personen. De rettslige utgangspunktene eller forpliktelsene i andre lover, for eksempel skatteloven, gjelder, og en kan ikke kreve at en person skal komme i skattegjeld eller liknende ved å bli vist til å benytte midler fra firmaets konto til dekning av livsopphold.
Nav-kontoret må gjøre en konkret vurdering av den økonomiske situasjonen til søkeren på søknadstidspunktet. Et utfall av en slik vurdering kan være at Nav-kontoret innvilger økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven fram til søkeren kan komme seg i annet lønnet arbeid.
Jeg vil legge til at det i en vanskelig økonomisk tid er viktig at de som er bekymret tar kontakt med sitt lokale Nav-kontor. Selv om ikke alle fyller vilkår for økonomisk sosialhjelp, har alle rett på råd og veiledning. De som opplever utfordringer med gjeld eller med å betale sine utgifter, kan få økonomisk rådgivning ved Nav-kontoret.