Skriftleg spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:654 (2023-2024)
Innlevert: 10.12.2023
Sendt: 11.12.2023
Svart på: 18.12.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Forsvarsdepartementet: "Forsvarsdepartementet har gjort for lite, for sent ved innfasingen av de nye kampflyene F-35. Målet om full operativ evne i 2025 kommer ikke til å nås og budsjetteringen har vært urealistisk."
Vil regjeringen stoppe opp og reversere prosessen med flytting av Luftforsvarets Skolesenter Kjevik slik at man får kjapt bygget opp igjen utdanningsfunksjonen på Kjevik og raskest mulig økt den operative evnen til flyvåpenet, og slik også redusert investeringsbehovet i ny EBA?

Grunngiving

Utallige advarsler har blitt gitt mot den reduserte operative evnen for F-35 grunnet redusert utdanningspersonell og teknikere, samt store økte kostnader grunnet flyttingen av Luftforsvarets skolesenter på Kjevik fra tilgjengelig og god bygningsmasse, til nytt området på Værnes uten tilgjengelig EBA. Med tilhørende store investeringsbehov.
Fra Riksrevisjonen leser man:

"Det er sterkt kritikkverdig at Forsvarsdepartementet ikke har iverksatt tilstrekkelige tiltak for å nå Stortingets ambisjon for kampflyvåpenet i 2025, til tross for at risikoene har vært kjent over lang tid."

"Kampflyrelaterte EBA-prosjekter utover de som inngikk i det opprinnelige beslutningsgrunnlaget, og utvidelsen med femtegenerasjonsheltene i 2016, inngår ikke i levetidskostnadene. Det har videre ikke blitt gjort en usikkerhetsanalyse av helheten for kampflybaseløsningen etter at prosjektet ble godkjent i 2012."

"Levetidskostnadene for kampflyanskaffelsen er undervurdert og estimatet er ikke beregnet i tråd med kravene i Anskaffelsesreglementet i Forsvaret.
Indirekte kostnader og kostnader til fremtidige investeringsbehov for eiendom, bygg og anlegg er ikke inkludert i estimatet.
Departementet har ikke budsjettert med tilstrekkelige midler til kampflyrelatert eiendom, bygg og anlegg. Disse funksjonene er avgjørende for å kunne utnytte kampflyene fullt ut."

"Det er kritikkverdig at Forsvarsdepartementet, i perioden 2012 til 2022, ikke har budsjettert slik at Stortingets mål for kampflyanskaffelsen kan nås innen 2025. Forsvarsdepartementet har vesentlig undervurdert behovet for bemanning i kampflyorganisasjonen.
Det er ikke tilfredsstillende at levetidskostnadene for kampflyanskaffelsen er undervurdert og at estimatet ikke er beregnet i tråd med kravene i Anskaffelsesreglementet i Forsvaret."

Riksrevisjonen ser disse utfordringene:

"Vedvarende mangel på personell og kompetanse gjør at Luftforsvaret ikke fullt ut evner å oppnå kravene til full operativ kapasitet for F-35 i 2025."

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Regjeringen tar Riksrevisjonens vurdering på stort alvor. Her er det av Solberg- regjeringen ikke iverksatt tilstrekkelige tiltak raskt nok. Denne regjeringen har iverksatt en rekke tiltak for å bedre kampflyvåpenets operative evne, og har prioritert personellområdet spesielt. Det er et langsiktig arbeid å bygge opp den nødvendige kompetansen som skal til for å løse kampflyvåpenets spesialiserte oppgaver, og Luftforsvarets skolesenter har en helt sentral rolle i dette arbeidet.
Stortinget besluttet etter forslag fra Høyre/FrP-regjeringen, gjennom Innst. 62 S (2016-2017) til Prop. 151 S (2015-2016) å legge ned Forsvarets virksomhet ved Kjevik og flytte Luftforsvarets skolesenter til Værnes. Beslutningen ble tatt etter anbefaling fra forsvarssjefen i sitt fagmilitære råd i 2015. Forsvaret har senere opprettholdt den faglige anbefalingen om å etablere Luftforsvarets skolesenter på Værnes, også i møte med endrede forutsetninger. I Forsvarssjefens fagmilitære råd i 2023 støtter forsvarssjefen at flyttingen gjennomføres, og Forsvaret har i tillegg foretatt en oppdatert vurdering av tiltaket. Forsvaret beskriver at en kraftsamling av Luftforsvarets operative virksomhet, fagrettet utdanning og krigsskoleutdanning i Trøndelag vil være en god og bærekraftig løsning.  
Det påpekes at dette vil gi synergier og gevinst for Forsvaret gjennom økt evne til å produsere kompetanse og på lengre sikt større sannsynlighet for å beholde kompetanse gjennom muligheter for et livslangt karriereløp i samme region. Forsvaret er klare på at flyttingen er nødvendig og at verdien er høy.
Opprettelsen på Værnes er i gang, og investeringsprosjektet for å ivareta flyttingen av Luftforsvarets tekniske utdanning er under utvikling. I regjeringens budsjettforslag for 2024 er det satt av 240 millioner kroner de neste tre årene til elevforlegninger på Værnes. Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med et helhetlig prosjekt knyttet til behov som følger av flyttingen fra Kjevik til Værnes i investeringsproposisjonen våren 2024.