Skriftleg spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:289 (2023-2024)
Innlevert: 31.10.2023
Sendt: 31.10.2023
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Svart på: 07.11.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Vil regjeringen ta opp saken om mannen som er dømt for å ha drept en norsk kvinne med finske myndigheter.
Vedkommende har rømt fra fengsel og fått opphold i Finland basert på falsk identitet, og jeg lurer derfor på om regjeringen vil ta noen steg for å bidra til at denne drapsdømte mannen på rømmen ikke lenger kan leve i frihet i Norden som om ingen ting har skjedd, slik som han gjør i dag?

Grunngiving

VG har skrevet flere omfattende og urovekkende saker om en mann som er dømt for å ha bestilt drapet på sin norske kone. Hun var 38 år da hun ble skutt og drept foran sine to døtre i Nord-Irak 2004.
Vedkommende søkte asyl i Norge under falskt navn. I 2012 flyktet han sammen med ti andre innsatte fra fengselet i Nord-Irak. De tre døtrene i Norge fikk i forbindelse med dette politibeskyttelse fra sin dødsdømte far.
Nå har de nordiske avisene Namdalsavisa, VG og Helsingin Sanomat funnet ham. I Finland skal han ifølge avisene ha giftet seg med ei finsk kvinne, skaffet seg jobb og etablert et nytt liv. Dette ved hjelp av falsk identitet, ødelagte fingeravtrykk og løgner.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg vil innledningsvis gi uttrykk for forståelse for at dette er en svært krevende situasjon for barna til den drepte. Saken gjelder fullbyrding av en dom avsagt av en irakisk domstol, hvor fullbyrdelsen av straffen er avbrutt. Det er forståelig at et slikt avbrudd kan vekke reaksjoner.
Som stortingsrepresentanten peker på, skal den domfelte befinne seg i Finland. Så vidt jeg har forstått er finske myndigheter klar over saken og har varslet at de blant annet vil opprette dialog med irakiske myndigheter. Det er jeg glad for. Siden saken gjelder fullbyrding av en dom avsagt av en utenlandsk domstol og domfelte verken befinner seg i Norge eller har norsk statsborgerskap, har norske myndigheter ingen rolle i saken. Spørsmål om oppfølgning av denne saken må derfor eventuelt rettes til finske eller irakiske myndigheter.