Skriftleg spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:227 (2023-2024)
Innlevert: 24.10.2023
Sendt: 25.10.2023
Svart på: 01.11.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Flere ledere i kraftbransjen mener strømnettet både regionalt og nasjonalt kan kjøres hardere for å øke kapasiteten og jevne ut forskjellen mellom prisområdene.
Hva vil statsråden gjøre for å raskest mulig utnytte mulighetene som ligger i eksisterende nett?

Grunngiving

Regjeringen virker passiv i møte med de store forskjellene i strømpris mellom regionene. Det henvises gjerne til strømstøtteordningen, den virker litt men gjelder ikke for annet enn private husholdninger. Næringslivet i N02 sliter med konkurranseulempe og vi ser at flere melder om tap i konkurranse med andre regioner. Andre næringsaktører melder sågar at de flytter aktivitet til andre deler av landet, et paradoks all den tid man produserer svært mye strøm nettopp denne regionen. Det er ingen quick-fix i denne saken, men når flere fremtredende kraftledere mener det er mulig å gjøre noe Med sikkerhetsmarginene i strømnettet er det grunn til å sjekke ut det. Det vises for øvrig til Lyses forslag i samme retning.
Regjeringen må levere bedre svar enn å vente og se, bygge mer nett, fastprisavtaler og mer produksjon. Denne situasjonen har nå snart vart i to år og regionen trenger bedre løsninger enn det regjeringen til nå har kommet med. Vi ser at det fortsatt er usikkerhet rundt dette, det siste vi trenger i en tid med stadig mer uro og forstyrrende faktorer nasjonalt som internasjonalt.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det er regjeringens mål at rikelig tilgang på ren og rimelig strøm skal være et konkurransefortrinn i alle deler av landet. Jeg mener også at det er viktig for tilliten til kraftsystemet vårt at prisforskjellene mellom regionene over tid ikke er for store. På lang sikt vil løsningen være utbygging av mer nett, mer kraftproduksjon og en videre satsing på energieffektivisering. Dette arbeidet er vi godt i gang med. I april 2023 varslet regjeringen en rekke tiltak for effektiv utnyttelse av nettet, herunder større rom for nettselskapene til å drive en aktiv og transparent forvaltning av nettkapasiteten. Regjeringen varslet også at vi vil forskriftsfeste at nettselskapene skal hensynta prosjektenes modenhet i sine vurderinger av tilknytningsforespørsler.
Reguleringsmyndigheten for energi har som svar på forespørsel fra Olje- og energidepartementet gjennomført et prosjekt for å utarbeide et fundament for digital samhandling i nettbransjen. Prosjektet har blant annet resultert i etableringen av ElBits AS i mars 2023. Selskapet er eid av flere nettselskap, og skal gi varig og styrket kapasitet til bransjesamarbeidet på digital samhandling, som er ventet å bidra til bedre utnyttelse og drift av kraftsystemet.
Jeg er svært opptatt av at nettet og produksjonsressursene vi har skal utnyttes best mulig. Det er dette som er målsetningen når Statnett fastsetter handelskapasiteten mellom budområdene. Statnett og de andre nordiske systemoperatørene arbeider også med innføring av flytbasert markedskobling som metode for å fastsette handelskapasitet i kraftmarkedet. Dette vil bidra til at eksisterende nett utnyttes bedre og dermed også jevne ut prisforskjellene noe. Ved flytbasert markedskobling blir flere handelsmuligheter tilgjengelig for markedet, og den fysiske nettkapasiteten kan utnyttes på en mer fleksibel og samfunnsøkonomisk rasjonell måte.
12. oktober mottok jeg rapporten fra Strømprisutvalget. Rapporten er ikke en fasit, men en drøfting av fordeler og ulemper med ulike typer tiltak i en verden hvor framtida er mer usikker. Rapporten gir oss et godt faktagrunnlag til å diskutere de vanskelige avveiningene vi står overfor. Vi har sendt rapporten på høring med frist for innspill 15. desember, men vil parallelt med dette gå gjennom rapporten med tanke på å identifisere eventuelle tiltak som vi kan starte med å gjennomføre raskt.