Skriftleg spørsmål fra Tina Bru (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:226 (2023-2024)
Innlevert: 24.10.2023
Sendt: 25.10.2023
Svart på: 30.10.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Tina Bru (H)

Spørsmål

Tina Bru (H): Er statsråden åpen for å se på tiltak for strømkunder i prisområdet NO2 for å sikre konkurransedyktige rammevilkår for å drive og etablere næringsvirksomhet i denne delen av landet, og i så tilfelle, hvilke kompenserende tiltak eller mindre justeringer på systemnivå mener statsråden det er verdt å se nærmere på?

Grunngiving

Statsråden mottok rapporten fra strømprisutvalget 12.oktober. To av de tydeligste konklusjonene til utvalget er at det viktigste tiltaket for å sikre billig strøm i Norge er et varig kraftoverskudd, og at dagens markedssystem med kraftbørser bevares. De skriver selv at markedssystemet er basert på en faglig vurdering og at de ikke klarer å komme på et forslag til andre måter å gjøre det på som ivaretar alle målene våre på en like god måte som dagens system. Samtidig erkjenner de at systemet ikke godt nok ivaretar hensynet til omfordeling.
Prisene i NO2 har til tider vært svært mye høyere enn i resten av landet. For husholdningene bidrar strømstøtteordningen til å avlaste forbrukerne når prisene er uvanlig høye. For bedrifter er dette annerledes, og prisforskjellen gjør at bedrifter som opererer i samme bransje til tider står overfor svært ulike priser. Fastprisavtaler er en del av løsningen, men det bør også være mulig å vurdere andre særskilte tiltak for dette prisområdet. Et eksempel er forslag om å utnytte kapasiteten i nettet i større grad enn i dag. Den viktigste løsningen på lang sikt er å bygge ut mer kraft og mer nett. Men på kort, og mellomkort sikt, kan det være gode grunner til å se på kompenserende tiltak eller eventuelt mindre justeringer på systemnivå for NO2.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det er regjeringens mål at rikelig tilgang på ren og rimelig strøm skal være et konkurransefortrinn i alle deler av landet. Jeg mener også det er viktig for tilliten til kraftsystemet vårt at prisforskjellene mellom regionene over tid ikke er for store.
Den 12. oktober mottok vi rapporten fra Strømprisutvalget. Vi har sendt rapporten på høring med frist for innspill 15. desember, men vil parallelt med dette gå gjennom rapporten med tanke på eventuelle tiltak som kan gjennomføres raskt.
Regjeringen har allerede etablert en strømstøtteordning for husholdninger, som nå har blitt enda mer treffsikker etter overgangen til timesbasert støtte. Regjeringen har også lagt til rette for gode fastprisavtaler og økt forutsigbarhet for næringslivet gjennom et kontraktsunntak for standardiserte fastprisavtaler i grunnrenteskatten for vannkraft.
Jeg er svært opptatt av at nettet og produksjonsressursene vi har skal utnyttes best mulig. Det er dette som er målsetningen når Statnett fastsetter handelskapasiteten mellom budområdene. Statnett og de andre nordiske systemoperatørene arbeider også med innføring av flytbasert markedskobling som metode for å fastsette handelskapasitet i kraftmarkedet. Dette vil bidra til at eksisterende nett utnyttes bedre og dermed også jevne ut prisforskjellene noe. Ved flytbasert markedskobling blir flere handelsmuligheter tilgjengelig for markedet, og den fysiske nettkapasiteten kan utnyttes på en mer fleksibel og samfunnsøkonomisk rasjonell måte.
På lang sikt vil løsningen være utbygging av mer nett, mer kraftproduksjon og en videre satsing på energieffektivisering. Dette arbeidet er vi godt i gang med.