Skriftleg spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:167 (2023-2024)
Innlevert: 19.10.2023
Sendt: 19.10.2023
Svart på: 25.10.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Nå er det gått over 700 dager siden Fosen-dommen falt. Det er svært kritikkverdig lang tid, og menneskerettsbruddet pågår fortsatt. Statsråden sa 11. september til NRK at han har et håp "om at meklingsprosessen vil kunne føre frem til en minnelig løsning i saken". En minnelig løsning i saken må også innebære at inngrepet kommer under terskelen i SP artikkel 27, for at menneskerettsbruddet skal opphøre.
Hvordan sikrer statsråden at en minnelig løsning kommer under denne terskelen?

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg vil først understreke at jeg er glad for at partene har valgt å takke ja til en mekling. Meklingen gir partene et større handlingsrom til å kontrollere utfallet av saken og finne løsninger som sikrer reindrifta over tid. Så vil jeg også understreke at det konkrete innholdet i meklingene er fortrolig informasjon.
Det er i utgangspunktet reindriftsutøverne og vindkraftselskapene som er parter i meklingen. Staten er imidlertid også villig til å bidra dersom det er tiltak på statens hånd som kan medføre at partene kan bli enige om en endelig avtale som sikrer at rettighetene etter SP artikkel 27 er ivaretatt. Ansvaret for å sikre reindriftas rettigheter hviler uansett på staten. Behovet for nye forvaltningsvedtak vil avhenge av innholdet i en ev. avtale mellom partene.
En minnelig løsning gjennom meklingssporet vil kunne gi et raskere utfall, som sikrer reindriftas rettigheter over et generasjonsperspektiv.