Skriftleg spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:128 (2023-2024)
Innlevert: 15.10.2023
Sendt: 16.10.2023
Svart på: 23.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Er statsråden, i likhet med undertegnede, svært bekymret over funnene i Politiforums nyeste spørreundersøkelse, hvor seks av ti politiansatte mener politiet er preget av en fryktkultur, hva er status for arbeidet med å få på plass et varslingsombud i politiet, og vil funnene i Politiforums spørreundersøkelse påskynde dette arbeidet?

Grunngiving

Før sommeren sendte Politiforum ut en spørreundersøkelse til over 14 500 politiansatte. I undersøkelsen fikk de politiansatte si sin mening om blant annet ytringsrommet i etaten og støtten fra toppledelsen. Undersøkelsen ble besvart av nærmere 3000 politiansatte fra både politidistrikter, særorganer og andre enheter i politiet.
Et flertall av respondentene – nesten 60 prosent – oppfatter at politiet er preget av en fryktkultur, mens halvparten mener det ikke er rom for dem å uttale seg fritt i offentligheten om jobbrelaterte temaer som ikke er omfattet av taushetsplikt eller annen form for konfidensialitet.
Rune Glomseth, tidligere førsteamanuensis i organisasjon og ledelse ved Politihøyskolen, karakteriserer resultatene i undersøkelsen som meget bekymringsfulle. Han mener at noe må gjøres for å endre kultur og ytringsklima, og for å bygge tillit mellom frontlinjepersonellet i politiet og topplederne i politidistrikter og særorgan.
Christin Thea Wathne, kriminolog og forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet på OsloMet, peker på at det å kunne ytre seg fritt er sentralt for demokratiet på arbeidsplassen. «Hvis det ikke er rom for å stille grunnleggende spørsmål ved hvordan ting gjøres og hvor virksomheten er på vei, er det lite grobunn for organisasjonslæring», sier hun til Politiforum.
Statsråden lovet i fjor å ta tak i fryktkulturen i politiet, blant annet på bakgrunn av en rekke avsløringer i VG om dårlig håndtering av varslingssaker og politivarslere som ble fryst ut.
I mai 2022 kunngjorde statsråden at det skulle etableres et varslingsombud i politiet. Da oppdragsteksten kom på borde, trakk Politiets Fellesforbund sin støtte. De mente Politidirektoratet i for stor grad hadde fått diktere innholdet, som fagforeningen ikke ville stille seg bak. Statsråden trakk tilbake oppdragsteksten i september, men lovet til VG i desember at arbeidet med et ombud pågikk for fullt.
Statsråden uttalte til Dagbladet i slutten av september at hun jobber i samarbeid med Politiets Fellesforbund og de øvrige politiorganisasjonene for å få på plass et varslingsombud, men utdyper ikke hva som er status for dette arbeidet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til tidligere svar om samme tema, herunder skriftlig spørsmål nr. 3272 (2022-2023) og nr. 35 (2023-2024).
Politiforums undersøkelse, der det kommer frem at seks av ti politiansatte mener det er en fryktkultur i politiet, er noe jeg tar på største alvor. Dette er et område der det er potensiale for forbedringer i norsk politi. Jeg har derfor helt siden jeg ble justis- og beredskapsminister vært opptatt av å styrke arbeidet i politiet på dette området.
Regjeringen prioriterer arbeidet med kultur og ledelse i politiet. Et godt arbeidsmiljø forebygger varslingssaker, og bygger tillit. Ansatte i politiet skal ha et godt ytringsklima, og det skal være trygt for politiets ansatte å si fra om uønskede hendelser og kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Den som varsler skal bli tatt alvorlig, og møtt på en konstruktiv og respektfull måte.
Det viktigste tiltaket er å sørge for at politiet har en varslingsordning som fungerer. Politiet evaluerer og videreutvikler derfor nå varslingsrutinene i etaten i tett dialog med fagforeningene og hovedverneombudet. Det er god fremdrift i arbeidet. Uavhengig av Politiforums undersøkelse, har flere varslingssaker i politiet vist at det også er behov for å ha et uavhengig ombud. Departementet har derfor over tid arbeidet med etablering av et uavhengig, nasjonalt varslingsombud for politiet. Arbeidet er nå i en avsluttende fase.