Skriftleg spørsmål fra Tage Pettersen (H) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:119 (2023-2024)
Innlevert: 12.10.2023
Sendt: 16.10.2023
Svart på: 24.10.2023 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Hvordan følger Norge med og hvordan bidrar vi eventuelt for å hjelpe det guatemalanske folket gjennom det som kanskje er deres største krise siden borgerkrigen tok slutt i 1996 med en fredsavtale hvor Norge var involvert?

Grunngiving

Moss Avis beskriver denne uken en høydramatisk avslutning på et vennskapsbesøk fra Moss til vennskapsbyen Aguacatan i Guatemala.
Situasjonen i Guatemala har her hjemme kommet skyggen av det forferdelige som skjer i Ukraina, Midtøsten og jordskjelvet i Afghanistan. Men i internasjonal presse er det bred omtale.
Bakgrunnen for opptøyene i landet er valgresultatet, eller en maktgruppes benektelse av resultatet, og mange frykter kupp eller en ny borgerkrig.
I sommer vant Bernardo Arévalo presidentvalget i Guatemala. Han var i valgkampen tydelig på sin kamp mot korrupsjon.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Guatemala avholdt i sommer valg på ny nasjonalforsamling og president. Antikorrupsjons-kandidaten Bernardo Arévalo fra partiet Semilla vant en klar seier i andre valgrunde og skal innsettes som ny president 14. januar 2024.
Sammen med internasjonale valgobservatører var også representanter fra Norge representert for å observere valget både under første og andre valgomgang. Organisasjonen for Amerikanske stater (OAS) og EUs valgobservatører slo fast at valget ble gjennomført på tilfredsstillende vis, og at resultatet reflekterte den demokratiske folkeviljen. Også Guatemalas valgdomstol (TSE) bekreftet at valgresultatet er gyldig.
Etter siste valgomgang den 20. august har det vært en rekke forsøk, fra godt koordinerte krefter, å diskreditere valgresultatet for å hindre at Bernardo Arévalo blir innsatt som Guatemalas neste president. Norge har i flere uttalelser påpekt at Guatemalas institusjoner må respektere folkets vilje og at prosessen med å legge til rette for en fredelig og demokratisk maktovertagelse må fortsette. Norge har også sluttet seg til EUs uttalelse av 5. oktober som understreket det samme.
I den siste tiden har det vært store demonstrasjoner i Guatemala, initiert av de ledende urbefolkningsorganisasjonene. Demonstrantenes krav er bl.a. at statsadvokaten må gå av da de mener hun forsøker å undergrave demokratiet ved å så tvil om gyldigheten av valgresultatet og at hun forsøker å kriminalisere partiet Semilla. OAS er blitt bedt om å bistå for løse den politiske krisen, foreløpig uten resultat.
Vår ambassade i Mexico hadde for få dager siden møter med representanter for regjeringen i Guatemala, hvor det ble formidlet at Norge er bekymret for det vi oppfatter som forsøk på å skape uklarheter rundt valgresultatet. Ambassaden møtte også påtroppende president Arévalo. I møtet ble det bl.a. overbragt et gratulasjonsbrev fra statsminister Jonas Gahr Støre som understreket at Norge står fast ved vår støtte til, og solidaritet med, Guatemala og at vi er klare til å samarbeide med landets nye regjering om felles prioriteringer.
Gjennom et flergiverfond etablert av FNs utviklingsprogram (UNDP) har Norge bidratt med 1,9 mill. kroner for å bistå den nye regjeringen med å utarbeide og gjennomføre strategiske politiske grep for de første 100 dagene etter at de overtar. Den norske langsiktige bistanden til Guatemala vil fortsette, med fokus på styrking av rettsstaten, urfolks politiske rettigheter og anti-korrupsjon. Med en ny regjering på plass i Guatemala vil Norge etter hvert også se på hvordan vi kan støtte opp under den nye regjeringens prioriteringer, da vi mener maktskiftet er en historisk mulighet for å få utviklingen tilbake i et demokratisk spor som følger opp fredsavtalens intensjoner og løfter fra 1996.
Norge vil fortsette det nære samarbeidet med FN-systemet og holde løpende kontakt med norsk sivilsamfunn som er til stede i Guatemala. I tillegg vektlegger vi å koordinere oss med likesinnede land slik at vi taler med en samlet stemme om viktigheten av å beskytte demokratiske prosesser og folkets vilje. Det er ikke tvil om at den tydelige internasjonale oppmerksomheten omkring valget så langt har bidratt positivt, men det er fremdeles knyttet mye usikkerhet til tiden frem til regjeringsskiftet.
Norge vil være til stede under presidentinnsettelsen 14. januar, og vi vil fortsette å følge utviklingen tett med blant annet flere besøk til Guatemala i løpet av høsten.